Амира и Регина будућност малинарства 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara             

 
Амира и Регина будућност малинарства
Trenutno na sajtu: 904       |       Podeli:
01.02.2018 | 0 коментар(а)



Претходне 2-3 године у Србији засађено је стотине хектара малине. У Војводини углавном су сађене

Полка и Полана а у централној и западној Србији највише су сађени Виламет и Микер. Главни проблем код подизања нових плантажа је квалитет садног материјала, по слободној процени мин 90% новоподигнутих засада је са несертификованим садним материјалом. Пријем садница, квалитет засада, квалитет плода и принос нису на нивоу који су очекивали инвеститори.

Многи произвођачи су свесни да засниване засада са несертификованим материјалом није решење, али један од већих проблема на тржишту Србије је обезбеђивање безвирусних садница у жељеном сортименту.

АТП ИРРИГАТИОН, Београд је успоставио сарадњу са италијанским расадником који у понуди има безвирусне контејнерске саднице сорти Виламет, Микер, Полка, Полана и истичу и две нове селекције двородних сорти малине АМИРА и РЕГИНА које су одличне за употребу у свежем стању.

Успешна производња садница малина и купина захтева искуство и знање, као и сталну и ригорозну фитосанитарну контролу и тестирања плодова у циљу контроле очувања сортности.

Расадник са којим АТП сарађује има преко 30 година искуства и стално тражи начине за усавршавање производног процеса, са циљем обезбеђивања високо квалитетних биљака по приступачним ценама.

Амира представља једну од водец́их сорти међу модерним сортама малине, коју је италијански расадник добио укрштањем Туламена и Полке.

Амира је сорта веома раног сазревања, са великим и компактним плодом, црвене боје, веома лака за брање, чак и ако плод није зрео.
Регина је један од Берриплантових патената и један је од најранијих сорти малине, након Амире.

Селекцију одликују изврсна продуктивност и одличан квалитет плодова, великих и конусних, са сјајном црвеном бојом, одличним укусом и роком трајања. Ове карактеристике су константне током периода брања.

За садњу овог пролећа набавка садница је при крају јер су количине скоро распродате. Заинтересовани произвођачи треба да пожуре са резервацијом садница јер ће АТП ИРРИГАТИОН увозити само унапред резервисане сорте и количине садница.

Агропресс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.008.980 посета
Тренутно на сајту: 905 посетилац(a)