Декларације на воћу одају, петоцифрен број са почетном осмицом је ГМО 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Декларације на воћу одају, петоцифрен број са почетном осмицом је ГМО
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
19.03.2019 | 0 коментар(а)



Многи људи често купују воће које има налепнице, а да и не обраћају пажњу на то. Откривамо вам шта ове декларације

на кори воћака значе и о чему би требало водити рачуна приликом куповине истих.
На декларацији би требало да стоји назив произвођача и број који открива важне податке о начину узгоја тог воћа. Ове декларације се првенствено односе на воће које је увезено из иностранства.

Воће које је узгајано уз помоћ вештачког ђубрива, по правилима пољопривредне производње која су важила у последњих педесетак година, носиће декларацију с четири цифре од којих је прва 3 или 4. Лимун је, на пример, означен 4033, док банане носе ознаку 4011.

Налепница са 5 цифара

Органски узгајано воће је оно које на себи има пет цифара од којих је први број 9. Таква декларација је гаранција да је воће узгајано без ђубрива и пестицида. На пример, банане из органске производње носе ознаку 94011.

Водите рачуна о броју 8 на декларацији

Ова декларација је најважнија јер је то воће које је генетски модификовано, а препознаје се на основу пет цифара од којих је прва увек 8. На пример, такве банане имају број 84011.

Сада, када ово знамо, морамо водити више рачуна о томе шта купујемо и шта пише на декларацији. Ипак, поставља се питање шта је са оним воћем које на себи нема никакву декларацију.

ГЗС/Агро медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.911.712 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)