Како је Чачак решио највећи проблем данашњице 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Како је Чачак решио највећи проблем данашњице
Trenutno na sajtu: 399       |       Podeli:
05.06.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Поводом Светског дана заштите животне средине некадашњу депонију Прелићи
Прелићи, фото: ГЗС

обишли су Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника ресорно задужена за екологију, Игор Трифуновић, председник скупштине града Чачка и Петар Домановић, директор ЈКП „Комуналац”.


„Дугогодишњи, односно, стратешки план заштите животне средине за град Чачак, усвојен је 2018. године и он има своју важност до 2027. године. Овим планом зацртана је санација рекултивација депоније Прелићи, на локацији од укупно 12 хектара. Оно што је значајно, град Чачак уз помоћ Министарства већ је привео крају зону 1, ту је мобилни контејнер, где се прикупља сав метан који долази из биотрнова”, рекла је Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника ресорно задужена за екологију.

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника ресорно задужена за екологију, фото: ГЗС


Она је истакла да да се на зони један ради анализа подземних вода како би се добили параметри, поравнале одређене неравнине, да би могла да се засеје трава и да се ова локација потпуно очисти.


„Надамо се да до краја јула окончамо овај посао, који како и слови уговор са Министарством заштите животне средине, а оно што је јако важно, ми смо децембра месеца прошле године добили средства и за зону 2. Укупан посао који је на зони два јесте 83 милиона”, казала је Ђоковић.


Према њеним речима очекује се да крајем године градоначелник Чачка Милун Тодоровић потпише финасијску конструкцију за градњу фабрике за отпадне воде, која ће бити километар низводно на уливу атеничке реке у Западну Мораву, завршена је пројкетна документација. Значајно је истаћи, рекла је Ђоковић да што се тиче ове фабрике, завршен је и плански акт и то је била донација Шведске развојне агенције, читав посао је износио 350 хиљада еура.

Игор Трифуновић, председник скупштине града Чачка, фото: ГЗС

Игор Трифуновић, председник скупштине града Чачка, приликом ове посете је рекао да је данас на Светски дан животне средине, те да је град Чачак на симболичан начин покушао да исправи неправду која је читавих 50 година чињена мештанима Прелића, Атенице и Кулиновачког поља.


„Од 2012. године град Чачак је престао са депоновањем смећа на ову несанитарну депонију у Прелићима и као део регионалног система, смеће одвозимо на депонију Дубоко. Изградили смо и трансфер станицу која нам умногоме помаже да транспортујемо све оне количине смећа које се прикупља на нашој територији. Мислим да смо успели да створимо услове за зеленило и уређен простор”, рекао је Трифуновић.
Он је додао да се не сме заборавити на несанитарне услове који су читавих 50 година мучили мештане на овој чачанској територији.


„Порука свим нашим суграђанима, с обзиром на то да је данас дан заштите животне средине, да једино одговорним понашањем сваког појединца можемо учинити и створити боље услове живота у нашем граду”, закључио је Трифуновић.


ГЗС

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRELICI ZIVOTNA SREDINA CACAK IGOR TRIFUNOVIC MIRJANA DJOKOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.277.436 посета
Тренутно на сајту: 398 посетилац(a)