Сви траже наш кромпир 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Сви траже наш кромпир
Trenutno na sajtu: 484       |       Podeli:
12.02.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - После вишемесечног застоја у извозу кромпира, од почетка године произвођачи не могу да обезбеде довољне количине овог поврћа, јер је потражња иностраних купаца огромна.

Кромпир из Србије се тренутно извози у Бугарску, Македонију и Румунију, а само из магацина драгачевског "Агромобила" - једног од највећих произвођача и извозника, на инострано тржиште је током јануара пласирано око 400 тона меркатилног кромпира, док је уговорена продаја још 500 тона.

У односу на пре неколико месеци, када се кромпир продавао за 10 динара и мање, сада је откупна цена знатно већа - од 15 до 18 динара по килограму, у зависности од квалитета и сорте. Тренутно је највећа потражња за белим кромпиром, док црвене сорте место једино налазе на мађарском и румунском тржишту.

„Ранијих година је велики проблем у извозу била појава болести и штеточине. Лане је, међутим, услед одличних климатских услова, на нашим њивама забележен рекордан род, и то одличног квалитета. И мада је испрва било страха да се огромне количине у магацинима неће продати, испоставило се да ће све залихе отићи у извоз“, каже председник УО асоцијације воћара и повртара "Плодови Србије" и власник "Агромобила" Ратко Вукићевић, прецизирајући да је на одличан извоз утицала и висока цена кромпира у Немачкој, Холандији и Аустрији, где сада достиже чак 24 евроцента, а на то још треба додати и трошкове превоза.

Зато су земље у окружењу одлучиле да увезу ово поврће из Србије, где је чак и на парцелама које нису наводњаване принос достизао и 50 тона по хектару, што је приближно европским рекордима.

Вукићевић наглашава и да је у Србији, нажалост, мало великих магацина који имају пакерице и неопходне машине. Зато би, сматра, произвођачи требало да се удружују, јер само на тај начин могу да одговоре захтевима иностраног тржишта.

Савет

У Србији се кромпир гаји на око 50.000 хектара. Стручњаци саветују произвођаче да се окрену производњи сорти које имају већи број мањих, уједначених кртола, а да забораве сорте с крупним плодовима, јер се оне најмање траже на тржишту.

Новости/В. Илић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.112.844 посета
Тренутно на сајту: 484 посетилац(a)