Браћа са потврдом и печатом - три стотине мештана Прошћења дочекало двадесетак планинаца из Прањана 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Браћа са потврдом и печатом - три стотине мештана Прошћења дочекало двадесетак планинаца из Прањана
Trenutno na sajtu: 278       |       Podeli:
14.06.2022 | 0 коментар(а)



Мојковци, Горњи Милановац - Око три стотине мештана села Прошћење у општини Мојковац прославило је братимљење тог села са сувоборским селом Прањани из Горњег Милановца.



Они су у недељу, на прве Тројице, потписали Повељу о братимљењу за које се надају да ће трајати дуго година.

„Мени је драго да, као председник општине Мојковац, дочекам госте из села Прањани код Горњег Милановца и драго ми је што данас присуствујем и сведочим братимљењу два села, Прошћења из Мојковца и Прањана из Горњег Милановца. Драго ми је да је данас ту и Миљан Конатар, који је кумовао овом пријатељству и братимљењу и надам се да ће ово да буде само иницијална каписла будуће сарадње у свим областима. И туризму и економији и привреди и свим другим”, рекао је председник општине Мојковац, Веско Делић.

Председник општине Мојковац, Веско Делић

 

„Изненађени смо и одушевљени невероватном и топлом добродошлицом људи који су нас дочекали најпре на Тргу испред општине, затим у центру села Прошћења где су организовали велики свечани ручак коме је претходила литургија у каменој црквици Тројани, великој светињи из 13. века. Њихова добродошлица нас је оставила без речи али дала задатак да те људе дочекамо на Сабору виолиниста у Прањанима 19, 20. и 21. августа, а најавили су да ће стићи са неколико аутобуса. Ово је доказ да ниједна граница не може раскинути братске односе Срба и Црногораца, а поносан сам на то што само Прањани и Прошћање имају и печат и доказ за то”, рекао је Радовин Веселиновић, председник МЗ Прањани који је у име председника општине Дејана Ковачевића уручио поклон, монографију Горњег Милановца и таковског краја, председнику општине Мојковац Веску Делићу.

Један од домаћина био је и др Данило Јокић који је рођен на висовима прошћанских планина.

„Био сам чобанче овога села, живели смо у Никшићу а волим свој завичај. Народ се овде сабира, живи православље и као што видите није отишло све из овог нашег села и то показује овај скуп на Свете Тројице. Идеја је почела још прошле године а данас су нам дошли пријатељи из Прањана а овде су и најугледнији Мојковчани. Надам се да ће ово братсво да траје и да ће генерације ових младих људи натавити да шире пријатељство и да ће оно ићи у више нивоа”, рекао је др Јокић.

У име Саборског одбора Сабора виолиниста у Прањанима, мештане овог села поздравио је Гвозден Николић аутор Сабора, који их је позвао да дођу на ову величанствену представу на падине Сувобора 19, 20. и 21. августа.

Занимљиво је да је свечани ручак организован у центру селу под кровом Мија Јокића и његове супруге Милице, пореклом Чачанка. Она се, такође, пригодним говором захвалила и поздравила госте из села Прањана.

Иначе, веома је занимљиво да је ово прво братимљење и прва посета овог типа од како је уведена граница између Србије и Црне Горе. Занимљиво је мишљење мештана који кажу да им долазе са свих страна, али када нема никог из Србије некако им је, како су казали, чело празно.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


crna gora srbija proscenje pranjani sabor violinita povelja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.799.360 посета
Тренутно на сајту: 279 посетилац(a)