Свечаном академијом обележено 180. година од оснивања Гимназије 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Свечаном академијом обележено 180. година од оснивања Гимназије
Trenutno na sajtu: 395       |       Podeli:
13.10.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Једна од најстаријих српских школа, чачанска Гимназија, прославила је импозантан јубилеј, 180 година постојања.

Све те године у којима је ширила дух образовања учиниле су да постане школа са највећом традицијом у овом делу Србије.

Иван Ружичић, фото: Глас запане Србије

Пре 90 година изграђена је нова зграда у којој и данас ученици добијају животне смернице, а како истиче директор Иван Ружичић, њен значај у образовном животу је немерљив.

“Већ 180 година Чачак и Гимназија расту као једно, дајући једно другом најбоље што имају. Од умног развитка младих зависи њихов даљи животни и материјални напредак, а ова школа се труди да својим ученицима пружи најбоље. Свих ових година Гимназија је вршила своју мисију у служби неговања знања, и у том смислу је огроман допринос који су њени ученици дали Чачку, али и целој Србији”, изјавио је Ружичић на Свечаној академији, одржаној у Дому културе.

Кроз учионице чачанске Гимназије за 180 година прошло је 32 000 хиљаде ученика, а у њеним клупама знање је стицао и Мирослав Гавриловић, сада патријарх Српске Православне Цркве.

“Поносан сам што сам био ученик једне овакве школе. Отварањем Гимназије, те давне 1837. године, после духовног мрака заблистала је свелост просвете и културе. За отварање је заслужан и бесмртни Вук Караџић којем овај део Србије није био непознат. У њој су се напајале знањем бројне генарације ђака, а заслугу за њихове успехе имају сви директори и професори који су их упућивали у тајне живота. Богата и светла традиција ове образовне установе мора и даље бити настављена у корист наше драге и вољене отаџбине”, истакао је Патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј, фото: Глас западне Србије

Градоначелник Чачка, такође је један од бивших ученика чачанске Гимназије, који је поносан на трајање и квалитет знања који се свих година добија у њој.

“Из Гимназије су за 180 година изашли бројни стручњаци, који су пронели славу школе и града Чачка, по целом свету. Врата Гимназије су и даље отворена за све основце, у њеним учионицама су млади и одговорни људи, који се на најбољи начин спремају за будућност. Као градоначелник, могу да обећам да ће локална власт и даље пружати пуну подршу овој школи”, истакао је Тодоровић.

Милун Тодоровић, фото: Глас западне Србије

На Свечаној академији присуствовали су биши и садашњи ученици и професори, а за за све њих уприличен је и богат културни програм који су за све присутне извели садашњи гимназијалци.

Хор гимназијалаца, фото: Глас западне Србије

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.138.262 посета
Тренутно на сајту: 395 посетилац(a)