Обележен пробој Солунског фронта у Горњем Милановцу 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Обележен пробој Солунског фронта у Горњем Милановцу
Trenutno na sajtu: 611       |       Podeli:
15.09.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - 15.септембар је установљен за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе према сећању на пробој Солунског фронта.

Овим поводом на бисту војводи Живојину Мишићу на Тргу кнеза Михаила венце су положили Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац И представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије уз присуство припадника Војске Србије.

Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац Фото: ГМ Прес

„Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је као празник прошле године, а славе га Република Србија И Република Српска, као знак сећања на пробој Солунског фронта 1918. године. На данашњи дан отпочела је општа офанзива-6 српских и 20 савезничких дивизија са 550 топова кренуле су у пробијање Солунског фронта, у којима је учествовала Шумадијска дивизија Друге армије са Степом Степановићем на челу. Циљ успостављања овог празника је јачање јединства И слоге српског народа, како у Србији тако и у Републици Српској и подизање култа националне заставе”, рекла је данас Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац.

Од почетка офанзиве српска војска успела је да, кроз два ешалона и две своје армије, пробије линију фронта и у првом дану заузме простор око Ветерника, Доброг поља и освоји врх Козјак. У наредних 10 дана бива ослобођено Скопље. За 45 дана од пробоја, одучна спска војска, знатно идући напред у односу на савезничке трупе, ослобађа читаву Краљевину Србију, након чега се ослобађају и све прекодринске територије где је живео српски народ.

Борци за слободу са подручја Горњег Милановца истицали су се својом храброшћу и предузимљивошћу, како на челу одређених војних формација, тако и као обични мали ратници чији подвизи се препричавају и данас.

 


ГЗС/ГМ Прес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


proboj solunskog fronta milanovac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.160.735 посета
Тренутно на сајту: 612 посетилац(a)