Авиони ће надлетати Србију и бацати вакцине: Беснило у земљи мора да се сузбије 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Авиони ће надлетати Србију и бацати вакцине: Беснило у земљи мора да се сузбије
Trenutno na sajtu: 483       |       Podeli:
12.05.2017 | 0 коментар(а)



Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима,



на воденим површинама и великим саобраћајницама. Управа за ветерину саопштила је да је у сарадњи са Европском унијом у току ове 14. кампање вакцинације планирано да се дистрибуира 1.650.000 мамака вакцине на територији целе земље, при чему ће се по посебном плану дистрибуирати 21.000 мамака у приградским општинама у околини Београда.

Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама, према усвојеном плану вакцинације у зависности од временских услова.

Средства за спровођење вакцинације дивљих животиња против беснила обезбеђена су из ИПА фондова ЕУ, као и из буџета Србије.

Управа за ветерину подсећа да се орална вакцинација дивљих животиња спроводи на основу Стратешког програма контроле, праћења и искорењавања беснила који је усвојен од стране те управе новембра 2010, а чији је дугорочни циљ да се болест у потпуности искорени у Србији и да се одржи статус земље слободне од беснила.

Програм је предвидео примену оралне вакцинације лисица и других месоједа како би се обављала у континуитету сваког пролећа и јесени до потпуне елиминације вируса.

Према подацима Управе за ветерину, укупан број случајева беснила у Србији 2009. био је 181, да би увођење оралне вакцинације 2010, те године тај број смањен на 104, у 2011. години на 46, у 2012. на 19, да би у 2013. години било регистровано пет случаја, а 2014. и 2015. године три , а у прошлој години четири случаја.

У циљу што боље информисаности јавности, надлежних органа и стручних служби о активностима које се односе на вакцинацију, Управа за ветерину истиче да је у сарадњи са стручњацима из ЕУ, припремила низ информативних материјала који су дистрибуирани на терен и који су доступни на интернет страницама те управе (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo//), а отворен је и информативни телефон (0800-222-232).

Извор: Танјуг, Телеграф




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.720.619 посета
Тренутно на сајту: 483 посетилац(a)