Добрила поново крстари кањоном Увца 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Добрила поново крстари кањоном Увца
Trenutno na sajtu: 344       |       Podeli:
27.05.2019 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Добрила више није питома птица грабљивица која обожава селфије и људе.
Добрила поново лети кањоном Увца, фото: РИНА

Након месец дана проведених у волијерима на Увцу коначно је - пуштена да одлети! Како јој је уграђен чип за праћење, тачно се могло видети куда је ова женка белоглавог супа прво отишла.

"У свом првом лету подигла се на 5000 метара надморксе висине. Надлетала је резерват, а онда се поново вратила на место са ког је узлетела, па смо сви помислили да се ипак неће вратити у дивљину", каже руководилац чуварске службе Новак Пејовић за агенцију РИНА.

Међутим, то је била лажна узбуна. Добрила је изгледа ипак довољно подивљала, па су јој непрегледне природне лепота Увца лепше од дружења са људима.

"Након што је дошла на исто место са ког је полетела, кратко се ту задржала и наставила свој лет. Отишла је до гнезда где се прошле године излегла, вероватно тражећи своје родитеље. Ту је и преспавала, а данас је наставила слободно да лети", рекао је Пејовић.

Добрила више није питома, фото: РИНА

Пре само месец дана Добрила је била питома птица грабљивица која је људима јела из руке, али како кажу стручњаци, процес подивљавања је добро прошао, па се ова птица понашала боље него што су они очекивали.

"Била је изузетно размажена, нисмо веровали да ће опет успети да се прилагоди дивљини. Имали смо пар примера који су наставили да живе у људској средини. Драго нам је да Добрила није једна од њих, јер њено природно станиште је дивљина. Она је млада птица и треба да живи у свом јату", изјавио је Пејовић.

Руководилац чуварске службе Резервата природе Увац Новак Пејовић, фото: РИНА

Ова женка белоглавог супа у априлу је авионом враћена из Турске, где су је на јужним обалама пронашли изнемоглу. Пошто је месцима боравила у друштву људи постала је изузетно питома, па је на Увцу провела месец дана смештена у волијере како би подивљала, а то је по свему судећи и - успела!

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uvac dobrila jato beloglavi sup

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.885 посета
Тренутно на сајту: 345 посетилац(a)