Поскупљење грејања, погребних услуга, воде и изношења смећа, Чачак добија бежични интернет у парку 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Поскупљење грејања, погребних услуга, воде и изношења смећа, Чачак добија бежични интернет у парку
Trenutno na sajtu: 548       |       Podeli:
23.12.2013 | 0 коментар(а)



Чачак – Талас повећања цена комуналних услуга се наставља, будући да су на данашњој седници

Градског већа у Чачку донете одлуке о повећању цена грејања, погребних услуга и изношења смећа и воде у ЈКП „Моравац“. Заседање је започето амандманима, којих је било укупно 36, а прихваћен је само један, и то онај који се односио на увођење бежичног интернета на подручју Градског парка код Дома здравља. Овај амандман усвојен је једногласно, а предложила га је одборничка група ДС.

Већници Братислав Југовић и Немања Трнавац рекли су да ће амандман подржати, али су додали да им није јасно због чега њихови напори у протеклих годину дана да ову замисао спроведу у дело нису наишли на разумевање градског руководства. „Разговарао сам и са помоћником градоначелника, Александром Дачићем и директором Дома културе, Драгојлом Јеротијевићем, и увек је постојао проблем техничке, али и финансијске природе“, казао је већник Југовић. Немања Трнавац је изразио сумњу да ће предвиђена средства бити довољна, јер како каже, увек је био одбијан са изговором да то „баснословно кошта“.

Због цене гаса поскупљује грејање

Потом се прешло на разматрање сагласности на програм пословања ЈКП „Чачак“, које је ову годину завршило позитивно. Директор Обрад Стевановић изјавио је да инвестициона улагања и одржавања спроводе из сопствених и средстава кредитног односа и да је у току реализација програма KFW4. „У плану је и изградња контејнерске котларнице на природни гас, како би се угасила мазутна котларница Просвета, као и изградња друге код зграде суда, да би се СУП и МУП повезали на овај енергент који би у потпуности заменио мазут“, навео је он.

Иако је пословање овог ЈКП позитивно, директор је затражио од Градског већа одобрење повећања цене за 2,67%, које се односи на варијабилни део рачуна, док би фиксни остао непромењен. То значи да би цена са 5,327 порасла на 5,522 динара. Већници су одобрили овај захтев, који је правдан поскупљењем гаса.

Видео надзор за покојнике

И ЈКП „Градско зеленило“ такође је тражило сагласност за програм пословања за наредну годину, али и повећање цене погребних услуга и одржавања гробља. Предлог није наишао на одобравање већника, и изазвао је бурну расправу присутних. Чланови Градског већа Братислав Југовић, Милијан Минић, Радомир Крушчић и Звонко Митровић, као и заменик градоначелника, Раденко Луковић, поставили су неколико питања представницима овог јавног предузећа, јер се директорка Јасминка Лазић није појавила на седници.

„Градско зеленило“, поред проблема судских трошкова, нема евиденцију колико има гробних места на градском гробљу, али зато је тражено да се уведе видео надзор на гробљу, због, како је наведено, повремених обијања просторија. Већник Митровић је упитао кога ће камере пратити на гробљу и да ли се исплати увођење видео надзора које много кошта, због, како је наведено, украдених 1200 динара. Братислав Југовић је желео да зна да ли је тачно да су направљени боксови за псе и због чега, и добио потврду да је то истина, али да пси нису и неће бити набављени.

Начелник Управе за финансије, Зоран Тодосијевић, упитао је представнике овог јавног предузећа, како се врши наплаћивање гробних места, ако не постоји тачна евиденција истих. Заменик градоначелника, Раденко Луковић, рекао је да је „Градско зеленило“ у току 2013. године одржавало ликвидност захваљујући субвенцијама из градске и да ће то бити настављено наредне године. „Међутим, у 2015. години то сигурно неће бити тако“, напоменуо је он.

План пословања овог јавног предузећа и повећање цена за 5,5% градски већници су изгласали и проследили Градској скупштини, и препустили одборницима да на следећем заседању дају последњу реч о томе.

Представници „Градског зеленила“ нису желели да дају изјаве за медије, јер како су истакли, нису имали овлашћење за то.

Моравац“ повећао цене, али уз осврт на платежну моћ грађана

Захтев за повећање цена услуга истакло је и ЈКП „Моравац“ Мрчајевци. Директорка Драгица Вујановић казала је да ће цена воде након повећања од 11% грађанима и привреди 5,6%, износити 40,53 динара по метру кубном и нагласила да стварна цена коштања износи 61,52 динара. „Узели смо у обзир целокупну економску ситуацију, ако и платежну моћ грађана, и задржали се на наведеном износу. Сматрамо да би изједначавање продајне цене воде са њеном ценом коштања изазвало велико незадовољство грађана, а ионако висока дуговања за воду би се још више повећала. Можда тражено повећање изгледа високо, али у односу на цене воде у другим местима у Србији у Чачку је и даље међу најнижима“, изјавила је она. У овом ЈКП повећана је и цена изношења смећа, и то за 20%.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.152.162 посета
Тренутно на сајту: 549 посетилац(a)