Од шуме на Муртеници остали само пањеви, бесправна сеча вишегодишњи проблем мештана 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Од шуме на Муртеници остали само пањеви, бесправна сеча вишегодишњи проблем мештана
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
13.10.2021 | 1 коментар(а)



Нова Варош – Власници приватних шума у атару нововарошког села Негбина годинама се суочавају са великим проблемом.
Илустрација, фото: РИНА

Њихова шума се бесправно сече и од природне фабрике кисеоника остају само пањеви. Највећи проблем је у заједничкој шуми Лазови која је у власништву неколико породица.

„Свој део имају Браловићи, Илићи, Ћурдићи, Ћировићи али преци су били сложни и шума није подељена. Сада када је шума у власништву потомака настао је проблем. Шума се бепсравно сече и експлоатише од стране појединица и ми смо немоћни, само не можемо да посматрамо читаву ту ситуацију", кажу за РИНУ мештани села Негбине.

Након што је Муртеница припала парку природе „Златибор”, и потпала под режим заштите другог степена ситуација са шумом је остала иста. Оштећени власници обавеставали су надлежног шумара, али по свему судећи решења нема ни на видику. Терен су обишли и чувари парка природе.

„Пронашли смо велики број пањева и поједине шумокрадице смо ухватили на делу. Пријаве сам предао у шумску управу, а да ли су надлежни из Нове Вароши проследили инспекцији за заштиту животне средине у Ужице нисам сигуран. Велика количина грађе и четине се исече у Лазовима, али не можемо ми ту ништа то је приватан посед иако је бесправна сеча. Једино бих ја могао да реагујем пошто шума припада парку природе `Златибор`”, каже чувар парка природе Милојко Бојановић из Шумске управе Нова Варош.
Излазак надлежних у Лазове није спречио шумокрадице да наставе са бесправном сечом.

„Једино решење би било када би чувари парка природе редовно обилазили Муртеницу и уз пријаве забранили шумокрадицама да бесправно секу", поручују мештани.

ГЗС/РИНА - Боривоје Илић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • BOJANEEEE

    Promili učinili svojeeee



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.497.371 посета
    Тренутно на сајту: 474 посетилац(a)