Данас је празник цара Константина и царице Јелене 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је празник цара Константина и царице Јелене
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
03.06.2020 | 0 коментар(а)



Српска православна црква данас прославља Светог цара Константина и царицу Јелену.За празник се

везује верско-историјска прича, али и обичаји.

Празник цара Константина и његове мајке царице Јелене установљен јер је цар Константин Миланским едиктом 313. дао хришћанима слободу вере и окончао њихов прогон, па је црква одлучила да овај римски царски пар прогласила светитељима.

Цар Константин је доласком на трон добио тројицу непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву и Византију.

Пред окршај са Максенцијем на небу му се указао сјајан крст што је било знак победе. Према његовом наређењу, направљен је велики крст који је ношен пред његовом војском. Борба је као што је небо и најавило, завршена његовим тријумфом.

Константин је одмах 313. године издао Милански едикт, којим је окончан прогон хришћана. А после победе над Византијом, саградио је диван град на Босфору и дао му име Константинопољ.

Вера га је стално пратила... Након што се разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле који су му рекли да га епископ Силвестер крсти. Послушао их је и оздравио.За Константина се везује и сазивање Првог васељенског сабора у Никеји 325. године- због раздора у Цркви који је изазвала појава јеретика Арија. На Сабору је осуђена јерес, а утврђено православље.

Света Јелена борила се за попут сина за веру Христову. Пронашла је Часни Крст Господњи, саградила цркву Васкрсења на Голготи и бројне цркве на Светој земљи.

Умрла је 327. године, а цар Константин преминуо је 10 година након смрти своје мајке- у Никомидији 337. године. Сахрањен је у цркви светих апостола у Цариграду.

Због имена царице сматра се да је данас важан дан за све женске особе које се зову Јелена.

На данашњи дан, верује се, треба отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства. Обичај каже да се три пута умијете светом црквеном водицом, и да ћете тако очистити тако тело и излечити се од болести.

За данашњи празник везује се и молитива:

"Креста твојего образ на небеси видјев, и јакоже Павел званије не от человјек пријем, во царјех апостол твој Господи, царствујушчиј град в руцје твојеј положи: јегоће спасај всегда в мирје, молитвами Богородице, једине человјекољубче. Амин!"

ГЗС/ Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


praznik konstantin jelena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.470.677 посета
Тренутно на сајту: 379 посетилац(a)