Меморијал Надежде Петровић - „На југ, на југ! Идемо на југ!“ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Меморијал Надежде Петровић - „На југ, на југ! Идемо на југ!“
Trenutno na sajtu: 879       |       Podeli:
29.09.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Jубиларни 30. Меморијал Надежде Петровић под називом „На југ, на југ! Идемо на југ!“ биће свечано отворен 3. октобра у 13 часова

у Уметничкој Галерији „Надежда Петровић“ у Чачку. Меморијал Надежде Петровић је најстарија и једна од најзначајнијих манифестација из области савремене визуелне уметности на простору Србије, која ове године обележава 60 година постојања.

Овогодишњи селектор Меморијала je проф. др Сарита Вујковић, музејска саветница и директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске, а целокупни визуелни идентитет је осмислио графички дизајнер Немања Мићевић.

Меморијал је конципиран са жељом да једна од најзначјнијих бијеналних манифестација на простору бивше Југославије постане место поновног сусрета, спајања и окупљања, као специфична интеракција савремене уметности и публике у контексту његове јубиларне шездесетогодишњице. Концепт се базира на броју од 30 уметника/уметница (28 уметника / уметница и две уметничке групе) са подручја Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе. Пратећи теоријски, уметнички и географски контекст у коме уметници/уметнице делују изложба је структурисана на начин да разматра разноврсне позиције унутар света уметности, укључености и искључености унутар главних токова, социјализацију и урбанизацију, маргиналне групе и миграцијска кретања, акцентујући индивидуалности појединих позиција.

Због свог обима и значаја, изложба „На југ, на југ! Идемо на југ!“ биће постављена на 11 градских локација у Чачку у шест галеријских простора: Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Галерија „Рисим“, Дом културе, Међуопштински историјски архив, Народни музеј, Конак господара Јована Обреновића, и на пет локација у јавном простору: Римски трг, Римске терме, плато испред Дома културе, излог Службеног гласника и Градски парк.

Назив изложбе алудира на популарни усклик који одражава индустријски и модернизацијски напредак Србије крајем XIX и почетком XX века, који је тежио југу, када је кроз Сићевачку клисуру прошла железничка пруга возећи и учеснике Прве југословенске колоније 1905. Са друге стране префикс „јужни“ прожет у називу Југославија и бројним конотацијама које говоре о потребама миграција и кретања, изазваних природним законитостима екосистема или другим катаклизмама ратне, економске или неке друге врсте трауме. Природна потреба за југом, данас је замењена хрљењем на запад у свим сегментима људских потреба - сигурносних, економских, образовних, интелектуалних, културолошких и уметничких, које нам свакодневно говоре о стању друштва у коме тренутно обитавамо.

Визуелни идентитет 30. Меморијала Надежде Петровић концепцијски је повезао Фикус Чачак (Ficus elastica), највеће и најстарије јужно дрво на Балкану, који већ педесет година несметано расте, ширећи се и попуњавајући простор Дома културе у Чачку. Овај фикус несумњиво најнеобичнији идентитетски симбол града, израстао у специфичним условима надахњујући се културом. Његова бујна крошња и велика лисна маса, испреплетена бројним изданцима, делује као ризом препун латералних ширења који подсећају на Делезов и Гатаријев ризомски дискурс, толико близак контексту савремене уметничке праксе.

Овогодишњи Меморијал прати посебно креиран заједнички регионални пројекат под називом „Територија културе“, који је осмишљен с циљем повезивања водећих институција културе из Чачка, са Цетиња и Бањалуке. У оквиру ове заједничке истраживачке платформе намењене развоју креативног и отвореног дијалога намењеног младима, реализоваће се школа за критику и уметност, која ће пратити Меморијал а истовремено ће се одвијати у Чачку, Цетињу и Бања Луци током трајања изложбе.

Пројекат „Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом месту?“ реализује се у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије“, који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (UN PBF).

Изложба и пратећи програм ће се реализовати у прилагођеним условима у обиму које ће дозвољавати новонастале мере у ситуацији проузроковане пандемијом вируса Корона који је увелико утицао на почетни концепт и припрему целокупне изложбе.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.036.628 посета
Тренутно на сајту: 880 посетилац(a)