У Шумадији потекла ракија од малине: Да ли ће се уместо шљивовице служити малиновача? 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
У Шумадији потекла ракија од малине: Да ли ће се уместо шљивовице служити малиновача?
Trenutno na sajtu: 571       |       Podeli:
11.11.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Нема домаћинства на селу које се у јесење дане не дими и из ког се не осећа мирис прве ракије која је потекла из казана.

Кад прераде у пољу, вредни домаћини подложе казан и са нестрпљењем ишчекују прву љуту капљицу, по којој се одређује каква је ракија.

Домаћинство Јовановић из села Загорица недалеко од Тополе, од давнина се бави печењем ракије, али оне традиционалне шљивовице. Међутим, ове године на том имању је потекла прва малиновача и купиновача.

„Поред наше обавезне и далеко препознатљиве, шљивовице пекао сам ракију од свих врста воћа које успева код нас. Чак и од неколико врста јужног воћа, све то из радозналости, да видимо каква је. Ове године сам по први пут пекао ракију од купине и малине. Врло је једноставан процес али мислим да нема неког смисла, радити на веће количине. Арома и квалитет добијене ракије није по мом укусу, очекивао сам много више. Они који су имали прилике да пробају ову ракију се не слажу са мном, кажу да је добра“, рекао је за ТопПрес Драган Јовановић.

Наш домаћин открива како тече процес припреме ове ракије:

У Шумадији се пече ракија и од малине, фото: ТопПрес

„70 килограма  купине ставим у посуду у којој ће превирати  (ферментирати), потом додам 10 килограма шећера растопљеног у 30 литара вруће воде и онда све то добро измиксујем уз помоћ хилтија и мерача за глет масу. Ферментација креће непосредно после мешања. После три недеље кљук иде у казан и приступа се печењу  (дестилирању). Један казан овако припремљеног кљука дао је 18 литара ракије јачине 20 гради . Исти је поступак и приликом припреме кљука од малине, мушмуле, дудиње, јагоде, банане“, објашњава Јовановић.

Да ли би нашу традиционалну шљивовицу могле да замене неке нове врсте ракија, попут малиноваче или купиноваче, Јовановић каже, не,  и додаје:

„После искуства са свим овим воћем и ракијама  добијеним од њега савет који бих дао онима који се баве овим послом или планирају да тек почну је да ракију пеку од шљиве, грожђа , крушке, кајсије и дуње. Остало није вредно труда, једино неке мање количине али на више не“, поручује Јовановић.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rakija malinovaca topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.148.813 посета
Тренутно на сајту: 570 посетилац(a)