Почело XVII Међународно оцењивање вина и ракија у Тополи 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Почело XVII Међународно оцењивање вина и ракија у Тополи
Trenutno na sajtu: 339       |       Podeli:
05.10.2021 | 0 коментар(а)



Топола – У Краљевској винарији данас је почело XVII Међународно оцењивање вина и ракија и према речима организатора пристигло је близу 200 узорака

различитих врста ракија и вина. Пред трочланом комисијом био је тежак задатак, а председник комисије, редовни професор Пољопривредног  факултета у пензији др Нинослав Никићевић  открива за ТопПрес који су критеријуми важни приликом оцењивања.

„Већ 17 година долазим у Тополу и председник сам комисије за оцењивање ракија. Узорци се разврставају по јачини, години производње, квалитет из године у годину расте и то морам да нагласим.  Оцењују се основни параметри, боја, бистрина, мирис, укус.  Од 14 до 16 је бронзана медаља од 16 до 18 је сребрна медаља, од 18,01 – 18,49 је злато и од 18,50 до 20 је велико злато.
Узорци су нам стигли из целе Србије, али доминирају из Шумадије, то су  шљивовице, дуњеваче, грожђане ракије и увек је било више узорака ракијских пића него вина. Велики је напор за комисију да оцени преко 150 узорака, то је специфичан посао и напорно је јер су то ипак јака алкохолна пића“, изјавио је проф. др Нинослав Никићевић, председник комисије за оцењивање ракија. 

Професор др Нинослав Никићевић, фото: ТопПрес

Према речима Саше Томића, секретара Удружења винара и виноградара општине Топола, око 180 узорака је пристигло у Краљевску винарију. То су ракије од деведесетих година па до прошле године и нема сумње да је пред жиријем био тежак посао изабрати најбоље.

Поред професора Никићевића жири су чинили и  редовни професор Хемијског факултета др Веле Тешевић и инжењер са Пољопривредног факултета Љубиша Станковић. 

Фото: ТопПрес

Другог дана Међународног оцењивања пред жиријем ће се наћи узорци вина, а победницима по категоријама награде ће бити уручене другог дана Опленачке бербе.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rakija vino ocenjivanje topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.372.278 посета
Тренутно на сајту: 340 посетилац(a)