Очитавачи окривљени за велике децембарске рачуне 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Очитавачи окривљени за велике децембарске рачуне
Trenutno na sajtu: 335       |       Podeli:
12.06.2017 | 0 коментар(а)



Кривци за велике децембарске рачуне за струју на које су се грађани оправдано жалили у јануару ове године, долијали су.

За прекомерну потрошњу струје нису криви Свети Никола, Свети Јован, Божић, и Нова година, а ни то што је струја очитавана касније него иначе, како се тврдило – већ очитавачи.

Они нису изашли на терен да упишу стварну потрошњу, већ су ЕПС-у предали податке „из фотеље”, незванично сазнаје „Политика”.

То је разлог због кога је полиција у сарадњи с ЕПС-ом пре два дана ухапсила тројицу радника Електродистрибуције у Нишу, због, како се наводи у саопштењу, покушаја нетачног приказивања стања на рачунима за утрошену енергију.

Очекујући ваљда да податке са терена нико у Електропривреди Србије више неће проверавати, очитавачи су их доставили овом јавном предузећу, после чега су запослени у служби за унос података приметили да нешто није у реду. Алармирали су, како се сазнаје, интерну контролу ЕПС-а, после чега су поново изашли на терен и на лицу места утврдили да бројке које су добили, апсолутно не одговарају ономе што су затекли на бројилу, већ је потрошња била неупоредиво већа.

Срећа је, каже наш извор, да су одмах одреаговали, те подаци нису унети у рачунар, а ни рачуни нису штампани, иначе би настао још већи проблем за ЕПС.

Иако из ЕПС-а нико није званично желео да коментарише детаље, јер је истрага у току, упућени у цео случај истичу да Ниш није ни прва ни последња адреса на којој су грешке увећаних рачуна уочене, те да се контрола наставља.

У саопштењу ЕПС-а је наведено да је захваљујући раду надлежних служби покушај злоупотребе уочен на време и спречено је наношење штете овом јавном предузећу, а све надлежне службе ЕПС наставиће да раде на откривању и спречавању незаконитих појава, које наносе штету предузећу и грађанима.

Извор „Политике” нема објашњење зашто је неко увећавао рачуне, јер за то нико није могао бити награђен од потрошача, као код крађе струје, када се радници ЕПС-а договоре с потрошачима да им за одређени износ очитају мању потрошњу. Те се једино објашњава немарношћу. Или, ако је баш неко намерно хтео да снизи углед ЕПС-у.

Како сазнајемо, радници ЕПС-а ће бити судски процесуирани, а с обзиром на то да је ЕПС недавно расписао нови тендер за очитавање бројила, критеријуми за избор извођача, баш због оваких случајева биће оштри.

Како се не би дешавало да због туђе грешке ЕПС мора јавно да се извињава грађанима и исправља грешке на рачунима враћајући новац, што је у јануару и учињено, ЕПС покушава да унапреди постојећи систем.

Од укупно три и по милиона домаћинстава, за око трећину њих користи систем за аутоматизацију очитавања потрошње електричне енергије мобилним телефонима, који доноси и уштеде.

На овај начин се број читача смањује за трећину, а умногоме се поједностављује и процес рекламације, јер потрошачи имају могућност да виде тачно време очитавања њиховог бројила и ГПС позицију, као доказ уколико желе да уложе приговор.

Систем функционише тако што читач мобилним телефоном фотографише бројило и сачува фотографију, а затим се подаци о потрошњи аутоматизовано преносе у базу података и даље обрађују у оквиру система наплате ЕПС. Тиме се сукцесивно укида ручни унос података.

У ЕПС-у су нам потврдили да су од владе тражили измену закона који регулише заштиту радника који читају потрошњу струје на терену, а који су често на мети потрошача. Захтевано је и да се пооштре казне за раднике ЕПС-а за које се утврди да су учествовали у крађи струје,

читали мању потрошњу од стварне и за то узимали новац, што је пре два дана откривено у Чачку.

Извор: Политика, Јасна Петровић - Стојановић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.005 посета
Тренутно на сајту: 336 посетилац(a)