Дуално образовање од школске 2019/2020. 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Дуално образовање од школске 2019/2020.
Trenutno na sajtu: 538       |       Podeli:
09.11.2017 | 0 коментар(а)



Скупштина Србије усвојила je четири закона из области образовања, међу којима је и Закон о дуалном образовању



које ће се реализовати у систему средњег стручног образовања, кроз теоријску наставу и кроз рад код послодавца.

Примена тог закона, за који је гласало 135 посланика, док је против било петоро посланика, почеће да се примењује почев од школске 2019/2020.

Модел дуалног образовања, који подразумева учење кроз рад, примењиваће се за образовне профиле у трајању од три, односно четири године, као део средњег стручног образовања и васпитања.

Шарчевић је рекао да је 200 компанија испунило услове и критеријуме за укључивање у дуално образовање које за сада има 19 профила.

Законом је прописано да ученик има право на месечну накнаду за учење кроз рад у нето износу од најмање 70 одсто минималне цене рада, коју исплаћује послодавац.

Током учења кроз рад код послодавца забрањени су дискриминација ученика, физичко, психичко, социјално, сексуално, дигитално и свако руго насиље, а забрањено је обављање опасног рада за децу.

Привредна комора Србије ће проверавати испуњеност услова за извођење дуалног образовања код послодавца.

Међусобни однос школе и послодавца уређује се уговором о дуалном образовању, у писменој форми, најмање на период од три, односно четири године, а уговор о учењу кроз рад закључују послодавац и ученик, односно родитељ.

Закон предвиђа и услове за случај раскида уговора. Регистар уговора о дуалном образовању водиће ПКС.

Инструктор, запослени код послодавца, у сарадњи са координатором учења кроз рад, реализује, води и надзире учење кроз рад код послодавца, а завршним, односном матурским испитом проверавају се и стечене компетенције.

Циљеви дуалног образовања су обезбеђивање услова за стицање, усавршавање и развој компетенција у складу са потребама тржишта рада, допринос јачању конкурентности привреде Србије, као и омогућавање запошљавања по завршеном образовању.

План и програм наставе и учења, који ће доносити ресорни министар уз претходно мишљење Националног просветног савета и Савета за стручно образовања и образовање одраслих, иновираће се сваких пет година, или у краћем року ако то захтевају потребе привреде и технолошког развоја.

Обим учења кроз рад износи најмање 20 одсто, а највише 80 одсто од укупног броја часова стручних предмета.

Учење кроз рад се реализује током школске године у период од 8 до 20 часова, најдуже шест сати дневно, односно 30 сати недељно, и то код једног или више послодаваца.

Структура уписа ученика за образовне профиле дуалног образовања биће утврђена у складу са потребама привреде и могућностима даљег школовања, а у припреми плана уписа учествоваће и послодавци.

За кршење закона предвиђене су новчане казне од 5.000 до 100.000 динара.

У средњим школама у Србији биће уведен нови концепт државне матуре који треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања, утврђено је изменама Закона о средњем образовању и васпитању.

Ученик који заврши трогодишње средње стручно образовање по моделу дуалног образовања има право на полагање стручне или опште матуре уколико је савладао програм за стицање компетенција потребних према програму матуре и то после најмање две године по завршетку средњег образовања.

Чачак и Пријепоље једни су од ретких градова Србије који су успели да формирају читава одељења која похађају наставу по дуалном систему. Три чачанска предузећа за полазнике новог занимања модни кројач, обезбедили су стручну праксу два дана недељно која им је истовремено и плаћена, а посао загарантован.

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.956.595 посета
Тренутно на сајту: 539 посетилац(a)