Бивши председници општине Ивањица: Сад се ни у лудилу не би прихватили те функције 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Бивши председници општине Ивањица: Сад се ни у лудилу не би прихватили те функције
Trenutno na sajtu: 428       |       Podeli:
19.06.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица – Милорад Парезановић, председник општине Ивањица од 1982. до 1986. године сећа се златног доба ивањичке привреде, и не скрива жал за тим периодом.

“У моје време овде је било запослено преко 13 хиљада људи. Имали смо гиганте који су по својој производњи били препознатљиви и ван граница бивше Југославије. Шпик, Јавор, Фабрика тепиха, прерађивачка индустрија… тада се у Ивањици заиста радило пуном паром. Неки су замерали да више пажње посвећујемо граду, али тада су биле интезивне миграције из села у град због бољег живота, али ниједног тренутка нисмо занемарили ни мештане и сеоских подручја”, каже Парезановић.

У то време, прича Милорад, није могао свако да буде изабран за високе државне функције.

“Сви који су бирани на битне положаје морали су бити високоморални, честити и поштени људи, без мрље у каријери и без икаквих афера, а пре свега морали су бити високообразовани и интелигентни чланови друштва”, говори Парезановић како је то било некад.

И поред великог искутва он се више не би вратио на функцију председника општине.

“Ту позицију сад не бих прихватио ни у лудилу, јер данас је много другачије стање у држави и у општини него кад сам ја обављао ту дужност”, јасан је Парезановић.

Секулић и Парезановић са тренутним председником општине Ивањица Зораном Лазовићем и председником општине Нова Варош, Радом Васиљевићем, фото: Глас западне Србије

За разлику од Парезановића, Слава Секулућ био је први човек општине у једном од најтежих периода, од 1996. до 1999. године, у време бомбардовања и тешког економског положаја у целој Србији.

“Све што се дешавало у том периоду утицало је на рад и напредак. Немаштина и незадовољство са свих страна, али успели смо да се изборимо. Најтеже ми је падала чињеница да је 4000 људи из моје општине мобилисано за време рата на разним странама и сви смо се само молили да се кућама врате живи и здрави. Један дан ми је у кабинет дошло више од сто мајки молећи да синовима оде у посету”, каже Секулић.

А ратно стање неће заборавити из још једног разлога.

“Јутро кад је срушена сателитска станица памтићу до краја живота. Она је симбол Ивањице и било је веома тешко видети је срушену до темеља. Али, нисмо се предали. Ангажовали смо преко три стотине људи који су за мање од месец дана ископали канал у дужини од 42 километра како би могли провести оптички кабал, који је био услов за реконструкцију сателитске станице”, сећа се Секулић прошлих, не тако лепих времена.

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.297.892 посета
Тренутно на сајту: 429 посетилац(a)