Почео први Међународни филмски фестивал посвећен Стојану Стиву Тешићу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Почео први Међународни филмски фестивал посвећен Стојану Стиву Тешићу
Trenutno na sajtu: 494       |       Podeli:
12.12.2017 | 0 коментар(а)



Ужице - Синоћ је у Народном позоришту у Ужицу свечано отворен први Међународни филмски фестивал

дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић. Ужичка публика је имала прилику да након отварања погледа филмско остварење „Braking Away“ за чији сценарио је Стојан Стив Тешић добио Оскара, саопштено је на сајту града.

Том приликом додељена је и награда господину Пуриши Ђорђевићу за животно дело, једна од две које ће бити додељене на овогодишњем Фестивалу, друга је намењена за најбољи филм фестивала.

Стојан Стив Тешић ( 1942.-1996.) српски писац и сценариста рођен је у Ужицу, али се са породицом преселио у Америку када је имао 14 година. Са мајком и сестром придружио се оцу који је пред крај Другог светског рата емигрирао у Америку. Студирао је на Универзитету у Индијани, а магистрирао на Универзитету Колумбија.

Оскаром за најбољи оригинални сценарио за филм Breaking Away у конкуренцији великих филмских имена ко што су Боб Фос, Вуди Ален награђен је 1981. године. Тешићевих првих шест драма на сцену је поставио чувени њујоршки „The American Place Theatre” , а многе његове драме игране су на Бродвеју. Добитник је бројних престижних награда за књижевно и филмско стваралаштво. Централно место Тешићеве поетике је бављење највећим митом савременог света, америчким сном, из угла дошљака из Србије.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је отворио Фестивал речима:

„Оно што се може закључити из биографије Стива Тешића, али и по сентименталној нити која Ужичане веже за свог јединог добитника Оскара Америчке академије за филм, то је да књижевни великан никада није потпуно и заувек напустио наш град. О Ужицу је Тешић мислио и говорио, Ужице је задужио, а откривањем спомен плоче 2012. године у улици његовог детињства, у тадашњој Престолонаследниковој, а данас Видовданској улици и тиме што је пролаз код ужичког биоскопа понео његово име наш град је направио прве кораке у жељи да младе генерације упозна са именом и делом човека коме је писање увек било најважније и који нам је, према оценама многих, оставио драме које су прави уметнички комади са филозофијом.“

Петковић је истакао да је у ужичком позоришту одржан симпозијум о Стиву Тешићу, а ужички ансамбл је пре неколико година извео његов комад “Уметност и доколица”. Такође Ужичанин Зоран Јеремић написао је књигу „Стојан Стив Тешић – живот и три драме“, једино целовито дело о Оскаровцу које је до данас објављено у Србији.

“У годинама највеће славе враћао се у Србију и у град свог детињства, посећивао рођаке, обилазио градску плажи, Стари град… Старији Ужичани памте да је светску премијеру његов филм Четири пријатеља, који је у највећој мери аутобиографски, имао у Ужицу”, казао је Петковић и додао да је у свом последњем писму пријатељу из Ужица Милану Поповићу, из Њујорка, је написао: “Не знам о чему се ради, али мелодија нашег језика и даље одзвања у мојој глави.”

Петковић је подсетио да је према речима Тешићеве сестре Нађе, пред крај живота Стив је био огорчен и мислио је да долази страшно време које он не жели да види. Био је љут због тога што, после свега што се догодило у Југославији почетком деведесетих, он, као писац српског порекла, није могао да објави ниједно писмо о томе у америчким новинама.

„Његов последњи роман, насловљен „Caroo”, који је изашао постхумно представља апокалиптичну визију света. Након три деценије од премијерног објављивања у Америци Народна библиотека Ужице ове године објавила је први превод овог романа на српском језику. Међународни филмски фестивал дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић – европске продукције за оригинални филмски сценарио је још један корак којим Ужице жели да се одужи Стиву Тешићу, великану који је поникао у нашој средини”, рекао је први човек Ужица.

Међународни филмски фестивал дугометражног играног филма Стојан Стив Тешић – европске продукције за оригинални филмски сценарио се одржава од 11. до 15. децембра а пројекције су у Народном позоришту и биоскопу АРТ.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.328.430 посета
Тренутно на сајту: 493 посетилац(a)