Вучић на војној вежби на Пештеру 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вучић на војној вежби на Пештеру
Trenutno na sajtu: 440       |       Podeli:
27.06.2021 | 0 коментар(а)



Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем Војске Србије "Муњевити удар 2021",
Фото: ГЗС, илустрација

саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

На привременом полигону "Пештер", вежбовне активности више од 2.300 припадника Војске Србије, у оквиру "Муњевитог удара 2021",  кулминираће здруженом вежбом ојачане тактичке групе у извођењу нападне операције, саопштило је раније Министарство одбране. 

Војска спремна, чека се команда

Јединице Копнене Војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде у пуној су готовости за извођење здружене тактичке вежбе на Привременом полигону „Пештер" по теми „Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције". Вежба ће приказати одлучност и ватрене могућности снага Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност државе, садејство здружених снага у извршавању сложених ватрених задатака и кризних ситуација и борбене могућности средстава у наоружању ВС из развојног програма Министарства одбране.

Јединице чију окосницу чини Друга бригада којој су придодати елементи других састава Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде уз садејство са јединицама РВ и ПВО у току раних јутарњих часова извршиле су финалне припреме и чекају команду за почетак вежбе.

Најсавременија средства Копнене војске као и борбени системи које развија наша одбрамбена индустрија приказаће ватрену моћ и способност маневра пред државним руководством, али и грађанима Србије који ће на Првом каналу РТС-а имати могућност да прате директан телевизијски пренос вежбе на Пештеру.

Посаде тенкова Т-72 МС јавности ће први пут представити борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено. Скупа ће наступати и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације. Задатак оклопних јединица биће да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага.

У улози борбеног осигурања биће механизована пешадија на „лазарима 3", „милош", „МРАП 6x6" и „НТВ", возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту ће се, наравно, наћи и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ.

Ватрену подршку у нападној операцији пружаће самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм „огањ" дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм „огањ" М-18 модуларни, лансер "морава" и самоходне хаубице 122мм „гвоздика" модернизована као и минобацачи 120мм. Ефикасност ватре ових средстава значајно је унапређена развојем нових система за осматрање и управљање ватром помоћу којих је многоструко скраћено време од поседања ватреног положаја до спремности за дејство.

Моћ дејства по циљевима у ваздушном простору и нисколетећим ваздухоловима показаће артиљеријско ракетна батерија „панцир" С-1, две батерије хибридног артиљеријско-ракетног система „ПАСАРС" и као и лаки ПВО системи „игла" на возилима НТВ те добро познати систем „страла" 2М. Маневар и поседање положаја за дејство приказаће и самоходна ракетна батерија модернизованог система КУБ.

 ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic pester

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.283.272 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)