Вучић: Да данас створимо будућност 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Вучић: Да данас створимо будућност
Trenutno na sajtu: 532       |       Podeli:
16.09.2017 | 0 коментар(а)



Суживот са Бошњацима, трајни договор са Албанцима, нормалност у односима са Хрватском,

очување Републике Српске, Европска унија, пријатељство са Русијом и Кином…то је наш 21. век и то се решава данас, поручио је председник Србије Александар Вучић у тексту за специјално издање „Блица“.

Вучић је у ауторском тексту за специјално издање „Блица“ поводом 21. рођендана тог листа на тему „Србија у 21. веку“, навео да будућност одређујемо оним што радимо данас, а грађанима Србије поручио да се припреме, боре и раде за садашњост и данашњи дан јер се у њему крије свих следећих стотину година.

„И знајте да сте ви тај 21. век и ви сте, не неко други, читава Србија у њему. Ваша деца ће имати свој век и своје дане, и они ће им бити управо онолико добри колико ми данас будемо способни да овај, наш посао, поштено обавимо. И да данас, створимо будућност“, нагласио је Вучић.

Подсетивши да су пре 100 година наши преци решавали и одредили Југославију, Вучић је навео да ми решавамо и одређујемо, поново, Србију.

Сматра да је то велик задатак, али и задатак којег не треба да се плашимо је, „са становишта провиђења, да му нисмо дорасли, верујем да нам не би био ни додељен“.

Навео је да је га поносним чини чињеница то што нам је допуштено да „ми, данас, поставимо Србију 21. века, и уредимо ову нашу, балканску планету, и то тако што ћемо је обезбедити од свих могућих потреса, вулкана и удара“.

„Наравно, свестан сам, и сви би требало да буду свесни, да су нам, у том послу, недовољни снови, потребни су нам планови. И потребно нам је да га радимо данас, ти тако да ништа, али баш ништа, не оставимо за сутра“, каже Вучић.

Према његовом мишљењу, то је једини начин да избегнемо ону замку коју је историја поставила пред несрећне творце Крфске декларације и да „не постанемо, сутра, било коме изговор, него да будемо пример“.

Он је указао да је потребно да више радимо и верујемо у себе и да је то програм за будућност.

„И врло добро знам да, уколико данас ову земљу не изградимо, не ојачамо, не уредимо, сутра једноставно, нећемо ни имати. И знам да је сваки радни дан у Грделици, сваки километар тамо изграђен, наше сутра. И свака нова фабрика данас је наше сутра. Свако ново радно место данас није ништа друго него то, наше, сутра. Свака нова инвестиција која стигне данас, биће ту сутра, да буде, баш то – сутра“, написао је Вучић.

Он је нагласио и да Косово данас и читав овај регион данас, јесте управо наша будућност, наша сутрашњица.

Вучић је, у тексту сутрашње за издање „Блица“, указао да ми другу планету немамо и да смо је наследили са простим задатком да у њој живимо, данас, да би други после нас, могли исто то да раде, али много лакше, сутра.

Дачић: Безбедност, интеграције и војна неутралност

Успех Србије у 21. веку директно ће зависити од тога колико ће наша земља бити интегрисана у организације и пословне структуре од региона, преко Европе, до глобалних удружења и савеза, сматра потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је, у ауторском тексту у специјалном издању „Блица“ објављеном поводом 21. рођендана, навео да су пред Србијом у 21. веку три велике обавезе, уколико жели да остане део напредног човечанства – унапређење безбедности, интреграција у организације и пословне структуре од региона, преко Европе до глобалних удружења и промене које морају бити сталне.

Истиче да је безбедност императив савременог друштва и да Србија није изузетак и да је безбедност грађана и деце Србије апсолутни приоритет јер небезбедне земље немају никакву сансу за напредак, а ни капитал који не осећа да може бити безбедан неће доћи.

О другом императиву – променама, Дачић је навео да је Србија мала земља, која једноставно не може сама и да ће успех наше државе у 21. веку директно зависити од тога колико ће бити интегрисана у организације и пословне структуре од региона, преко Европе, до глобалних удружења и савеза.

Он је указао да не мисли само на Европску унију, која је кључни приоритет, већ на још активнију улогу Уједињеним нацијама и свим њеним телима, затим у светским трговинским и финансјиским институцијама, регионалним иницијативама и мегапројектима попут Новог пута свиле.

Односи са Русијом су, како је навео Дачић, такође, вредност коју Србија треба да развија у овом веку јер је Русија растућа светска сила и наш интерес је да са њом сарађујемо и економски и политички јер нас на то обавезује историја, али и прагматичаност.

Образлажући трећи приориотет – сталне промене, Дачић је навео да су само сталне промене гарант да ћемо ићи у корак са светом у којем је промена константа.

Дачић је истакао да уколико Србија буде довољно јака и оствари бар ова три циља, онда ће за њу 21. век бити један од просперитетнијих у њеној историји.

У том случају Србија ће бити безбедна, високоинтегрисана земља, чији систем и људи ће бити у стању да се стално мењају и прлагођавају новом времену, привлачна за долазак капитала и за останак људи, који своју будућност граде у својој земљи, написао је Дачић.

Он је навео да ће Србија ускоро постати чланица Европске уније и да ће то бити њен историјски дан, а да ће користи од чланства бити многоструке.

Дачић је написао и да је дубоко уверен да смо неповратно изашли из зоне у којој су могући сукоби са суседима, а да пошто смо мала и мирољубива земља треба да сачвамо отвореност према свима, не сврставамо се у блокове око глобалних сила, због чега је војна неутралност наша стартешка одлука.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.224.455 посета
Тренутно на сајту: 533 посетилац(a)