Поново горе песничке ватре златиборске 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Поново горе песничке ватре златиборске
Trenutno na sajtu: 353       |       Podeli:
24.09.2018 | 0 коментар(а)



Чајетина - Манифестација Песничке ватре златиборске одржана је пети пут на Златибору, у хотелу Палисад и на Шуматном

брду, саопштено је на сајту општине.

Традиционалну културну манифестацију отворио је председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекавши да су сви окупљени веома важни како би се унапредила култура.

„Ви сте ту да не заборавимо да унапредимо нашу културу у малим местима, да промовишемо све оно што су наши преци радили пре нас. Ово вече је посвећено Десанки Максимовић и Бертолту Брехту. Ово је сигурно водиља за неке наше нове писце и уметнике који ће сигурно и овде у малим срединама да настану и израсту. Ми смо као локална самоуоправа ту да дамо подршку томе и да промовишемо наше традиционалне вредности“, рекао је Стаматовић.



Добитник овогодишње Повеље Песничких ватри је  Перо Зубац, који је и запалио симболичну ватру – вечни пламен поезије, а признање му је уручио председник организационог одбора и заменик председника општине Арсен Ђурић.

„Срећан сам што су ми организатори, моји пријатељи, омогућили да видим где почива Саво Јовановић Сирогојно, јунак мог детињства. Драго ми је што се ово место одржава чисто, и што нема ниједног графита“ рекао је српски писац при паљењу ватре код Спомен костурнице страдалима у Другом светском рату. Тема страдања била је заступљена у поезији Бертолта Брехта и Десанке Максимовић, којима је овогодишња манифестација и посвећена. У години када се обележава 120 година од рођења немачког писца и српске песникиње њихове стихове у Палисаду су казивали и изводили Слободан Љубичић, Ивана Шћепановић, Данка Стојиљковић и Љубодраг Беговић. Поред песама „Тражим помиловање“, „Крвава бајка“, „Извештај Срба“, „Спомен на устанак“ које су писали Брехт и Максимовић на Песничким ватрама представљена су и дела Алексе Шантића, Федерика Гарсије Лорке, Милоша Црњанског…



У свечаном програму су учествовала и деца из хора Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини и Марко Џамбасовић учитељ и фрулаш.
И ове године на Златибор су стигли и песници који учествују на традиционалним међународним Београдским сусретима писаца, а златиборској публици представили су се Лудвиг Леге из Немачке, Лучиан Алексиу из Румуније, Месут Шенол из Турске и Дмитри Сергејевич Бурагов из Украјине. Златиборски песници Мирјана Ранковић Луковић и Милосав Радибратовић својим песмама  „Други завичај“ и „Златибор је“ позвали су поклонике културе и за следеће Песничке ватре златиборске које ће се одржати за годину дана.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.976 посета
Тренутно на сајту: 353 посетилац(a)