Народни музеј засијао новим сјајем, завршени радови на уређењу дворишног простора 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Народни музеј засијао новим сјајем, завршени радови на уређењу дворишног простора
Trenutno na sajtu: 465       |       Podeli:
19.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Народни музеј Чачак спровео је ове године обнову камене ограде и дворишта у чијем средишту је најстарија грађевина у овом месту,
Директорка Народног музеја Делфина Рајић, фото: РИНА

конак господара Јована Обреновића из 1835. године, где је смештена Стална поставка.

Протеклих месеци обновљени су: камена ограда наспрам храма Светог Вазнесења. Трајно је уклоњена жива ограда са дворишне стране, а такође је демонтирана, очишћена, офарбана и поново монтирана метална ограда од кованог гвожђа по врху рестауриране камене ограде.

Девастирани делови камене ограде срушени су и президани, а уместо постојеће капије, од њених елемената, урађена је клизна капија. Извођач радова била је Самостална занатска радња Губеревци из Љига.

Завршени су радови на уређењу дворишног простора Народног музеја у извођењу радника и инжењера ЈКП Градско зеленило.

Директорка Народног музеја Делфина Рајић

Посађене су саднице четинара и листопадног шибља, као и перена и ружа. Постављен је декоративни малч од борове коре око ружа. Двориште музеја опремљено је и одговарајућим клупама са наслоном (метал дрво).

Поменути радови су финансирани из буџета града.

Поред тога управа Музеја донела је одлуку о забрани паркирања аутомобила на овом простору што ће утицати да двориште буде лепше и уређеније.

„Овај драгоцени простор чачанског трајања оживео је у новом сјају. Овим радовима потрудили смо се да наше двориште оплеменимо зеленилом и цвећем, али да уједно сачувамо и аутентичност овог простора. Лепоту нашег дворишта желимо да поделимо како са нашим суграђанима тако и са осталим посетиоцима из Земље и иностранства. Народни музеј у Чачку основан је 1952. године и баштини српску традицију, обичаје и наслеђе из овог дела Србије као најстарија музејска кућа у крају”, саопштила је директор, Делфина Рајић.

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.111.935 посета
Тренутно на сајту: 465 посетилац(a)