Обележена 202. годишњица Другог српског устанка 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Обележена 202. годишњица Другог српског устанка
Trenutno na sajtu: 351       |       Podeli:
23.04.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - У Такову су данас обележени 202. годишњица Другог српског устанка и Дан Војске Србије, у знак сећања на дан када је



1815. донета одлука о почетку Другог српског устанка против Отоманске империје.

Церемонију у Такову предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић који је том приликом навео да је пре тачно је пре 202 године почело установљавање модерне Србије.

"Пре 202 године био је почетак стварања Србије на мудар начин, што је потврдило да је слобода Србину изнад свега. Мудрост је пре 202 године победила у начину стварања Србије", рекао је Поповић.

Према његовим речима, оно чиме се спрски сељак одликује су памет, мудрост, породица, храброст и вечита жеља за слободом.

"На тај начин је створена Србија која данас егзистира на костима тих јунака и оних из ослободилачких ратова које је Србија водила. Данас та иста мудрост долази до изражаја и верујемо да политика коју данас Србија води - мудра, извире из народа и наше душе и обезбеђује сигурну будућност Србије", навео је Поповић.

Фото: Глас западне Србије

Он сматра да ни пре 202 године, нису сви Срби разумели Милоша, и нису схватили шта ради, и зашто мора тако да се дође до слободе и државе.

"Као први међу балканским народима, Срби су почетком XIX века покренули један веома сложен, и испоставиће се касније, успешан процес националног ослобођења, који је за последицу имао формирање независне и самосталне државе. Поменуту "радњу" историографија ће назвати српском револуцијом, а њен зачетак десио се на простору некадашњег Београдског пашалука, рубне провинције моћног Турског царства", подсетио је председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић.

Са Русијом као савезницом и заштитницом устаничких интереса, српски кнез је, каже Ковачевић, вешто користећи многобројне слабости турске стране, издејствовао издавање чак три највиша правна акта Порте, тзв. Хатишерифа, чиме је простор некадашњег Београдског пашалука дефинисан као аутономна кнежевина у оквиру Турског царства са апсолутно независном унутрашњом управом и под воћством наследног српског кнеза Милоша Обреновића.

Начелник Моравичког округа, Слободан Јоловић приликом полагања венаца у Такову

"Стварањем обриса државности, укидањем феудализма, односно културним и верским препородом током прве две деценије од подизања Таковског устанка, створена је основа потпуне самосталности Србије, која је потврђена одлуком Берлинског конгреса 1878. године. До ових, по нама изузетних достигнућа, доћи ће се фазно и у етапама након "Цветног четвртка" на Руднику и подвига Арсенија Ломе, затим великог народног Сабора у Такову, одржаног овде - под „столетним храстовима“ и чувених Милошевих речи изговорених у Горњој Црнући: Ево мене, а ето вама рата с Турцима", нагласио је Ковачевић.

Венци су положени у Спомен комплексу "Други српски устанак" у Такову.

Вучић честитао Дан Војске Србије

Председник Владе Србије Александар Вучић честитао је данас Дан Војске Србије министру одбране Зорану Ђорђевићу, начелнику Генералштаба ВС генералу Љубиши Диковићу и свим припадницима Војске Србије.

"Част ми је да Вам честитам Ваш дан, Дан Војске Србије. Свакодневним залагањем у времену пуног изазова, чините да се дичимо резултатима постигнутим у свим сегментима система одбране.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.282.361 посета
Тренутно на сајту: 352 посетилац(a)