„Импол севал”, светионик ужичке привреде 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
„Импол севал”, светионик ужичке привреде
Trenutno na sajtu: 330       |       Podeli:
30.10.2018 | 0 коментар(а)



Севојно – Тринаеста плата одавно је била заборављена категорија у Србији, судећи према ужичком предузећу изгледа да се полако враћа у праксу.
Ваљаоница алуминијума „Импол севал” у Севојну, фото: ГЗС

Наиме, то тврде радници ваљаонице алуминијума у Севојну, који су прославили неколико ствари, јубилеј предузећа, успешну приватизацију, бонус, а очекује их и тринаеста плата на крају године.

Златно доба овог предузећа прохујало је половином прошлог века, док се почетком овог чинило да чувено предузеће из Крцунове епохе чека судбина многих предузећа у Србији, међутим могло би се рећи да се догодило привредно чудо.

Ваљаоницу је пре 16 година купила словеначка компанија „Импол севал” а резултатима приватизације задовољни су сви од радника, директора па до словеначких газда.

Генерални директор ваљаонице у Севојну Нинко Тешић, фото: ГЗС

,,Ово предуће основано је пре 43 године, и могу рећи да су све биле добре пословне године. Наравно као и сви, имали смо лоших периода због санкција и рата, али смо увек били ликвидни и ни једног дана од оснивања фабрика није имала блокаду рачуна. Те 2002. године били смо практично пред стајањем, али је дошла приватизација и имали смо срећу да смо за већинског власника добили компанију из наше бранше, људе који су имали искуство на тржишту и технологији, као и то да у свему да нам помогну за оне године што смо ми мало заостали. Сада смо успешнија фабрика, бољи су услови за рад, плате су и даље знатно веће од Привреде Србије, па чак и боље него што што су биле у та златна времена фабрике за време социјализма”, рекао је генерални директор ваљаонице у Севојну Нинко Тешић за Глас западне Србије.

Руководство предузећа, од ваљаонице створили светску фирму, фото: ГЗС

Председник Управног одбора Импол групе, Владимир Лесковар навео је да кад су преузели ваљаоницу у Севојну она је имала минус од 11 милиона долара, а сада је то једна од најбољих фабрика која се према његовим речима, финансира својим капиталом.

Председник Управног одбора Импол групе, Владимир Лесковар, фото: ГЗС

,,На нашу одлуку да купимо ову ваљаоницу, пресудила је чињеница што смо за њу знали из прошлости, јер смо у Југославији били као сарадници за многе послове и знали смо да се овде раде такве ствари које са нашом компанијом могу да се комбинују, тако да је укупан резултат после тога нешто више”, рекао је Лесковар и додао да је веома задовољан сарадњом са српском привредом.

,,Ми са српским привредницима можемо одлично да сарађујемо, до сада нисмо имали никакве негативне примедбе. Све ствари смо успели да решимо са договором. ”, изјавио је Лесковар.

Да компанија одлично послује потврђује и главни извршни директор компаније Андреј Колманич, који каже да је врло задовољан пословањем, а и запосленима у предузећу.

Главни извршни директор компаније „Импол севал”  Андреј Колманич, фото: ГЗС

,,Овде су људи добри и раде све што се договоримо и оно што ми од њих очекујемо, а све људе који су добри морамо увек да награђујемо. Једно од главних правила код нас је да поштујемо и ценимо наше сараднике”, рекао је Колманич и додао да ће ускоро почети сарадњу са Аир спејс индустријом.

Ово је једно од ретких предузећа у Србији у које се вратила тринаестра плата. Запослени тврде да од како је ваљаоница приватизована, ни једна година није прошла, а да је нису добили.

,,Иако се каже да су Словенци шкрти на парама, ми овде остварујемо добре приходе. Радници прво зараде, па добију плату. Добили смо по 19 хиљада за прославу фирме, то је бонус, док се тринаеста плата односи на производњу коју су остварили радници”, каже председник синдиката Перица Гогић.

А већ пету годину за редом прослави дана фирме присуствује Дејан Петровић са својим трубачким оркестром.

Прослава дана фирме, фото: ГЗС

,,Ово је једна узајамна сарадња ваљаонице и мог бенда, већ неколико година увеличавамо прославу фирме и надам се да ћемо и убудуће да наставимо сарадњу”, рекао је Петровић.

Иначе, кажу да је Крцун половином прошлог века припретио Титу да ако не буде ове ваљаонице у Севојну, он иде поново у шуму. Крцун је заувек остао у Шопићима код Лазаревца, али ваљаоница и дан данас постоји.

Опширнију причу о ваљаоници алуминијума „Импол севал” можете погледати у емисији „Нећете веровати” аутора Гвоздена Николића, која ће се емитовати у суботу 3. новембра.

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


valjaonica aluminijum impolseval sevojno

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.371.130 посета
Тренутно на сајту: 330 посетилац(a)