Ево шта кажу стручњаци: Да ли ћемо малине брати и за Божић или ће снег уништити све 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ево шта кажу стручњаци: Да ли ћемо малине брати и за Божић или ће снег уништити све
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
22.11.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица – Михољско лето се не предаје, што је широм Србије условило цветање кад му време није. Ивањички малињаци су се зацрвениле као да је јун,
Фото: РИНА

међутим да ли ће због тога имати шта да се обере следеће сезоне велико је питање.

“На гранама има још и злених пупољака, а како је кренуло можда ћемо малине брати и за Божић. Ко зна какав ће онда род бити у јуну следеће године, можда од малине неће бити ништа”, рекао је произвођач Добривоје Радовић за РИНУ.

Међутим, стручњаци са Института за воћарство у Чачку кажу да нема разлога за претерану бригу, јер су сорте виламет и микер факултативно двородне.

“ После периода извесног краћег захлађења, ако се појаве високе температуре, обавезно у свакој години долази и до плодоношења, углавном у горњој трећини изданака. Тако да процват у ивањичким малињацима није неуобичајена појава”, рекао је др Александар Лепосвић.

Забринути произвођачи се ових дана учестало јављају у Институт, а Лепосавић истиче да новембарски процват неће довести до смањеног селедећег приноса.

“Апсолутно нема разлога за бригу, с обзиром да ће вршни део следеће године одсећи, а малина ће плодоносити на доњем и средњем делу изданака ”, каже Лепосавић додаје да једини проблем који наши произвођачи могу имати јесте појава влажног и тешког снега који механички може оштетити биљку, јер вегетација је доста продужена и има доста лисне масе па може доћи и до ломљена изданака.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.452.456 посета
Тренутно на сајту: 424 посетилац(a)