У региону све мање беба, у Србији "плус" од 612 новорођенчади 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
У региону све мање беба, у Србији "плус" од 612 новорођенчади
Trenutno na sajtu: 322       |       Podeli:
20.11.2019 | 0 коментар(а)



Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас,

на Међународни дан детета, да у првих девет месеци Србија бележи пораст од 612 новорођених беба, док се у земљама региона бележи пад.

Прошле године на овај дан у Србији су млади чинили 17,3 одсто укупног становништва, рекла је Ðукић Дејановић, гостујући у Дневнику РТС.

Она је навела да статистика за ову годину показује да је положај бољи за неколико промила.

„Анализирали смо број новорођених беба у првих девет месеци у свим државама са којима смо живели у претходној Југославији, у Албанији, Мађарској, Румунији и Бугарској - све ове државе бележе пад броја новорођених беба, код нас је пораст од 612 беба, тако да смо једини позитивни", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Истиче да постоји нада да ће се овај параметар поправити у наредном периоду.

Говорећи о сиромаштву, министарка износи податак да због сиромаштва сваког дана 22.000 малишана оконча свој живот.

„У ромским насељима, 38 одсто нема воду за пиће, у 60 одсто нема канализације и деца су дискриминисана у погледу најелементарнијихправа у односу на другу децу. Све се ово поправља у последњих десетак година", истакла је Ðукић Дејановић.

Највише су дискриминисана деца са посебним потребама, ромска деца, деца у руралним срединама живе у неупоредиво лошим околностима, посебно деца за коју не важи принцип инклузије у погледу школовања.

Ђукић Дејановић указује да би не само буџет по мери детета, него активности по мери детета требало да буду неки императив.

„Спадамо у оне државе које имају висок индекс прекинутог детињства. Америчко министарство за рад је констатовало да Србија спада у 12 земаља, од 131 колико је анализирано, које су значајно напредовале у погледу најтежих облика рада које деца реализују, односно у који су деца укључена", казала је она.

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.480.800 посета
Тренутно на сајту: 322 посетилац(a)