Максимир у Драгачеву 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Максимир у Драгачеву
Trenutno na sajtu: 289       |       Podeli:
19.08.2017 | 0 коментар(а)



Гуча – Домаћини Драгачевског сабора трубача рачунају да је кроз Гучу од 1961. прошло око 16 милиона гостију са свих континената,

из 80 држава и безброј градова и села, па зашто би онда Загрепчани били изузетак. Дошли су на 57. Сабор из хрватске престонице у два аутомобила и комбију, било их је четрнаесторо и сви до једног, од мале Едите Дружић (4) до Карла Коубека (72) чекали су нас за истим столом на једном од гучких брежуљака, да би се фотографисали и прозборили коју за „Политику”.

– У Србију долазим послом, још од 1985. године једном месечно, углавном у Београд, и стекао сам бројна пријатељства. Овде су људи добри, и та топлина увек ме на неки начин мотивисала да се појављујем изнова – каже за наш лист Маринко Паић (58), неспорни вођа ове групе пријатеља из Загреба.

Он је рођени Шибенчанин, од студија 1978. настањен у Загребу и има кућу у Максимиру, а Паићи порекло воде из села Рупе, код Скрадина, у Шибенско-книнској жупанији.

– Као инжењер радио сам, својевремено, у Радио индустрији Загреб и био један од директора. Сада сам стечајни управник и због тога често долазим у Србију, радећи на предметима око међусобних потраживања ваших и наших предузећа – каже Паић.

Онда нам је представио своје занимљиво, отмено друштво: с њим су супруга Јасна, њихова кћи Сања и њен муж Енес Дружић, и њихово двоје малишана, поменута Едита и Дарјан (6). Затим, брачни пар Бркљач, Божидар такође стечајни управник и његова супруга Албина, лекари Шепаровићи др Здравка и др Иван, Карло Коубек, пензионисани правник и његова супруга др Смиља Матковић, зубарка, те Енесови родитељи, Фикрет Дружић и супруга Манда, угоститељи у пензији.

Маринко прича да редовно путује у Србију на Васкрс и одседа у хотелу „Извор” у Аранђеловцу („Ако се поклопи да ваш и наш Васкрс буду у исту недељу, и тад сам у Аранђеловцу”), а у Гучи су сви новајлије, ово им је био први сабор. И одсели су у кући човека кога први пут виде у животу.

Маринко је преко једне агенције захтевао да се за 14 особа обезбеди заједнички и најбољи смештај који се овде може понудити, па је агенција за њиховог домаћина препоручила кућу Небојше Милованчевића (39), возача у Дирекцији за изградњу из Гуче. Укућани су, са своје стране, кували кафу, точили ракију и месили колаче својим гостима, и постављали доручак који је обезбеђивала агенција. У складу са обичајима овог поднебља и трубачке приредбе, то не иде без свадбарског купуса, кајмака и прасетине.

Посао око ручка био је повод да Маринка анегдотски подсетимо на разлике (или сличност) Хрвата и Срба: први у дому имају кућаницу, други у кући домаћицу. Каже да досад није чуо за то.

Заједно са Енесом и Карлом прошетали смо сокацима Гуче, кроз узаврели, саборски и трубачки свет. Они су се наместили за заједнички снимак са трубачем из Новог Сада Бошком Краџавцем, а онда је Карло цело друштво (у међувремену нам се придружио и др Душан Миливојевић, лекар из Штутгарта), частио пићем под шатром Милана Лучића Ариљца.

Реч по реч, сазнали смо да је Енесов отац Фикрет из Босанског Петровца, а мајка Манда из Јањева на Космету. Док Карло прича да његова породица има чешко порекло. И показује нам у телефону своју кућу на Крку: старо каменито здање обновљено у изворном облику, нов је само базен у дворишту. Све заједно изгледа изузетно, за честитку. Приде, има на Крку аеродром, па може из Загреба да долети код пожели.

Како су се Загрепчани провели за шест дана боравка у Гучи?

– Енес ме позвао телефоном кад су се вратили кући, рече да су добро прошли у путу и сви захваљују на гостопримству, каже да су дочекани и испраћени по најбољим обичајима. И да ће идуће године да буду поново наши гости – прича нам јуче Небојша Милованчевић.

Добро су дошли.

Извор: Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.791.234 посета
Тренутно на сајту: 288 посетилац(a)