Међународни дан жена на селу: Раде од јутра до мрака, без дана одмора 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Међународни дан жена на селу: Раде од јутра до мрака, без дана одмора
Trenutno na sajtu: 231       |       Podeli:
15.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Жене на селу, чији опстанак углавном зависи од природних ресурса и пољопривреде, чине више од четвртине укупног светског
Данас је Међународни дан жена на селу, Фото: ГЗС

становништва. У земљама у развоју, жене на селу представљају скоро 43 одсто укупне радне снаге у пољопривреди. Оне производе и прерађују већину доступне хране чиме сносе највећу одговорност за безбедност хране.


Бојана Ђорђевић из Љубића, Фото: ГЗС

Пољопривреднице у западној Србији немају дана одмора, а како Бојана Ђорђевић из чачанског села Љубић жене на селу раде од јутра до мрака,без предаха.
“ У односу на жене у граду, ми на селу устајемо у пола седам, спремамо доручак и одлазимо у шталу. Ја сам мајка троје деце, треба прво да спремим доручак,па онда право у шталу . Немаш поделу посла на мушке и женске, све радиш као да си на послу, ако не и више, али за то те нико не плаћа. Имаш обавезе као и жене у граду, али и око домаћинства , и у штали,и на њиви, увек на селу има посла, каже Бојана.

Жене са села празнују једино када је црвено слово јер то је једини тренутак када себи приуште мало одмора, каже Рада Петровић из Станчића.
“ По мени је жена на селу већа личност него запослена жена,жена на селу има кућу, двористе и све се од ње очекује. Када заврши кућне послове,од пеглања, распремања, чишћења и кувања, иде на њиву, из њиве иде у шталу да намири стоку,па се врати на њиву, а често као и ми, док смо се бавили повртарством не спава, каже Рада.


Рада Петровић , Фото: ГЗС

Већу пажњу јавности имају запослене жене у градским срединама,додаје Рада.
“ Никада се нико није сетио да пропише јеловник за жене на селу, оне раде од јутра до мрака и морају се хранити здраво, али и имати времена за одмор који им највише недостаје”,додаје Рада Петровић из Станчића.

Имајући у виду да 76 одсто екстремно сиромашних живи у руралним областима, обезбеђен приступ производним пољопривредним ресурсима женама у селу доприноси смањењу светске глади и сиромаштва, чиме жене на селу добијају кључни значај за успех нове Агенде одрживог развоја до 2030. године.
Међунардони дан сеоских жена први пут је установљен 2008 од стране Генералне скупштине Уједињених нација у оквиру резолуције 62/136 од 18.децембра 2007. Ова резолуција препознаје “критичну улогу и допринос сеоских жена, укључујући и урођеничке културе за унапређење пољопривредног и руралног развој, побољшање безбедности хране и смањење сиромаштва.”
Жене на селу су и даље изложене тешком физичком раду, њихов допринос се готово и не вреднује, у врло малом проценту поседују имовину, а бригу о себи занемарују, стављајући породицу и радне обавезе на прво место.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zene selo medjunarodni dan cacak rada petrovic djordjevic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.135.993 посета
Тренутно на сајту: 232 посетилац(a)