Обнова Дисове куће – хоће ли јавни интерес надвладати појединачни 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Обнова Дисове куће – хоће ли јавни интерес надвладати појединачни
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
21.03.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Један од највећих песника српске модерне Владислав Петковић Дис рођен је у Заблаћу код Чачка
Директорка Библиотеке у Чачку Даница Оташевић; фото: ГЗС

а екипа РТС-а је проверавала зашто је кућа у којој је рођен песник оронула и запуштена.

Дугогодишња директорка Библиотеке у Чачку Даница Оташевић каже да се зна да је Дисов отац 1868. године дао 12 дуката за обнову друге заблаћске школе.

"Године 1875. се види да је он порески обвезник овога места и после пет година, 1880. године, овде је рођен будући песник", наводи Даница Оташевић.

"Ми одлазимо по свету да гледамо кућу где је стварао Франц Лист, где је стварао Кардинал Ришеље, како је живео Наполеон, али свакога дана пролазимо поред Дисове куће и окрећемо главу, јер нас је срамота од нас самих. Просто једноставно – слика није лепа", истиче Данка Шушић из Месне заједнице Заблаће.

Слика није лепа, али опет – добро је, кажу мештани, да је кућа преживела зиму. И то понављају сваког пролећа, годинама. Толико се говори и о обнови куће. Иницијативу је покренула некадашња директорка библиотеке, подржава је и садашња управа, месна зајеница Заблаће, чак и град Чачак, али нису се макли даље од почетка. Проблем је четвртина куће која изгледа као ничија, а у ствари има наследнике.

"Мислим да кад би се појавили сви наследници који постоје да узму само по циглу, не би имало довољно цигала колико има наследника", каже Шушићева.

Оташевићева истиче да наследници гледају своје интересе, јер је то приватна имовина.

"Друштвени интерес би требало да победи и да овде у неком наредном периоду стварно буде место где би се окупљали поклоници поезије Владислава Петковића Диса, њих није мало", напомиње Оташевићева.

У Чачку је у току 55. Дисово пролеће. Прошле године се навршио цео век од Дисове смрти. Ове године век је од краја Великог рата. Иницијатори се надају да би округле годишњице могле да буду повод да јавни интерес буде јачи од појединачног немара.

Извор: РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.278.047 посета
Тренутно на сајту: 370 посетилац(a)