Село живи од пршуте 



 

Село живи од пршуте
07.02.2018 08:16 | 1 коментар(а)



Мачкат - Протеклог викенда у Мачкату на Златибору одржан је 18. сајам сухомеснатих производа који је био свечанији од претходних јер је производе

излагало двадесетак произвођача сухомеснатих производа из златиборских села, али је било и излагача из Хрватске и Италије.
Све је било у знаку обележавања пунолетства манифестације која има за циљ афирмацију производа од меса са Златибора.

Стручни жири је, оцењујући укус, боју и мирис сухомеснатих производа, златну медаљу за говеђу пршуту доделио Александру Радојичићу, најбољу свињску и овчју пршуту је осушио Радомир Шопаловић, најукуснију овчју стељу је понудио Никола Брковић, најбоља је сланина произвдена у сушари Марка Стојановића, а најбољу домаћу кобасицу је посетиоцима и жирију понудио Александар Челиковић.

Своје производе на овогодишњој смотри најбољих сухомеснатих производа изложило је 20 најпознатијих произвођача са Златибора.
Домаћинима и посетиоцима представили су се и Дамир Лукаж из Истре, далматинским пршутом и сушеном сланином, као и произвођачи чувеног пршута из Парме, чиме је манифестација добила и међународни карактер.

Чињеница је да дегустација сухомеснатих производа не иде без вина, па се посетиоцима Пршутијаде представила и винарија "Квин Марија" из Демир Капије из Македоније.

Она је, према речима Антела Пенкова, једна од најстаријих у Македонији. Изградио ју још краљ Александар Карђођевић.

Ова винарија је први пут љубитељима овог пића у Србији понудила и плаво вино које је због необичне боје привукло велику пажњу посетилаца.

Рекордна посета
Посетиоци златиборске Пршутијаде су задовољни оним што су видели и окусили у Мачкату. Многи су са Златибора отишли и са поклон пакетима.
Престоницу српских сувомеснатих производа протеклог викенда посетило је више од 10.000 гостију из земље и света.

Извор: З. Марјановић













Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • ПЕРА ЛОЖАЧ      | 07.Feb 2018.14:11 h

    Пршута златиборска, месо бразилско.



  •  



























     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 74.651.438 посета
    Тренутно на сајту: 36 посетилац(a)