излагало двадесетак произвођача сухомеснатих производа из златиборских села, али је било и излагача из Хрватске и Италије.
Све је било у знаку обележавања пунолетства манифестације која има за циљ афирмацију производа од меса са Златибора.
Стручни жири је, оцењујући укус, боју и мирис сухомеснатих производа, златну медаљу за говеђу пршуту доделио Александру Радојичићу, најбољу свињску и овчју пршуту је осушио Радомир Шопаловић, најукуснију овчју стељу је понудио Никола Брковић, најбоља је сланина произвдена у сушари Марка Стојановића, а најбољу домаћу кобасицу је посетиоцима и жирију понудио Александар Челиковић.
Своје производе на овогодишњој смотри најбољих сухомеснатих производа изложило је 20 најпознатијих произвођача са Златибора.
Домаћинима и посетиоцима представили су се и Дамир Лукаж из Истре, далматинским пршутом и сушеном сланином, као и произвођачи чувеног пршута из Парме, чиме је манифестација добила и међународни карактер.
Чињеница је да дегустација сухомеснатих производа не иде без вина, па се посетиоцима Пршутијаде представила и винарија "Квин Марија" из Демир Капије из Македоније.
Она је, према речима Антела Пенкова, једна од најстаријих у Македонији. Изградио ју још краљ Александар Карђођевић.
Ова винарија је први пут љубитељима овог пића у Србији понудила и плаво вино које је због необичне боје привукло велику пажњу посетилаца.
Рекордна посета
Посетиоци златиборске Пршутијаде су задовољни оним што су видели и окусили у Мачкату. Многи су са Златибора отишли и са поклон пакетима.
Престоницу српских сувомеснатих производа протеклог викенда посетило је више од 10.000 гостију из земље и света.
Извор: З. Марјановић