Нова правила за произвођаче виршли, ћевапа и пљескавица 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Нова правила за произвођаче виршли, ћевапа и пљескавица
Trenutno na sajtu: 663       |       Podeli:
25.07.2019 | 0 коментар(а)



Велику полемику у јавности и сумњу у безбедност и квалитет већ годинама изазива присуство механички сепарисаног

меса (МСМ) у прерађевинама. Иако је у суштини МСМ (али ниже категорије) купац ће морати да добије информацију да је производ направљен од меса треће категорије, а не више, као што су бут, плећка…

Како „Политика” сазнаје, управо је ово једна од највећих новина и погодности за потрошаче која се уводи недавно усвојеним Правилником о квалитету уситњеног меса производа и полупроизвода од меса. Да би та информација купцима била јасна, произвођачи ће морати уз назив производа да наведу и израз „од механички сепарисаног меса” уколико је више од половине меса замењено МСМ. Такође, обавеза произвођача биће и да наведе од које врсте животиња је МСМ добијен.

– На овај начин купац ће сам моћи да бира степен квалитета производа и у односу на цену – изјавила је за наш лист Емина Милакара, директорка Управе за ветерину, и додала да нова правила ступају на снагу првог марта наредне године како би произвођачи имали времена за усаглашавање с новим параметрима квалитета. Милакарева истиче да је иницијатива за израду новог правилника произашла на основу искустава трогодишње примене претходног, али и због потребе усаглашавања с новодонетим прописима.

– Ипак, највише због иницијативе научне и стручне јавности, као и индустрије хране, с циљем да се унапреди квалитет производа од меса, заштити интерес потрошача и јасније дефинишу поједине одредбе које су купце доводиле у заблуду – рекла је наша саговорница. Новим правилником успостављен је и стандард за производњу виршле. Овај назив, како је истакла, до сада се у масовној потрошњи користио за разне производе из исте групе. То је давало могућност произвођачима да користе сировине изузетно ниског квалитета с додатком адитива, боја, соли, без јасне заштите квалитета производа који највише конзумирају управо најосетљивије категорије становништва – деца, болесници…

– Сада су параметри квалитета за заштићен производ виршла изузетно високи. Од процента заступљености протеина меса, до ограничења у додавању соли, боја и адитива – објаснила је директорка Управе за ветерину. Такође, правилником је уведена категорија производа „заштићеног квалитета”, као што је српска кобасица, која представља производ високог квалитета од свињског меса. Али и нова правила шта се од месних специјалитета може назвати ћевапом и пљескавицом.

Наша саговорница каже да су потрошачи били суочени, нарочито на местима за продају брзе хране, да се под појмом ћевапчића и пљескавица продају производи који нису ни близу традиционалног састава и начина припреме. Успостављањем јасних критеријума за ове производе, наглашава, чува се традиција Србије, како би ти производи под заштићеним називом имали одређени квалитет, без додавање беланчевина и других додатака, осим соли и зачина. Не дозвољава се употреба соје, адитива и других састојака.

– С друге стране, постоје и критеријуми за роштиљ месо, где је дозвољено додавање беланчевина, али онда то значи и нижи квалитет уситњеног меса – рекла је директорка Управе за ветерину.

Прописано је и да није дозвољено уситњавање меса живине у присуству потрошача, јер је овај поступак веома ризичан за безбедност хране. Тако ће ускоро трговци моћи да продају искључиво млевено месо живине у оригиналном паковању. Остале измене у правилнику односе се на усаглашавање с новим прописима, усвајање адекватне терминологије и дефиниција и брисања производа који по својој намени нису производ од меса.

ГЗС / Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.066.063 посета
Тренутно на сајту: 664 посетилац(a)