Данас је Чисти понедељак – први дан Великог поста 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је Чисти понедељак – први дан Великог поста
Trenutno na sajtu: 388       |       Podeli:
07.03.2022 | 0 коментар(а)



За православне вернике данас је Чисти понедељак, први дан Великог поста који најављује највећи хришћански празник Васкрс,
Фото: ГЗС

који ће се ове године прослављати 24. априла. Седмонедељни Часни пост темељ је хришћанског пута, први на путу спасења, али и прилика за уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима.

Почео је Велики пост. Они који одлуче да поштују његова правила, дужни су да једу посну храну, да дане проводе у молитви, праштању и покајању. Пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тела. Саставни део треба да буде и промишљање о другима, опрост грехова и молитва за добро свих.

Траје 48 дана, односно седам недеља. Прва седмица зове се Чиста, током које се спрема цела кућа – чисти, пере, откувава посуђе…. Друга је Пачиста. Трећа је Крстопоклона, јер се верницима износи Часни крст на поклоњење и целивање.

Четврта недеља је Средопосна, јер је на средини поста. Пета се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу.

Шеста, Цветна, названа је по цвећу и зеленим гранчицама које су бацане пред Христа при његовом уласку у Јерусалим.

Седма, последња седмица је Страсна или Велика. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак.

Током ових седам недеља, пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. Само на Благовести, 7. и Цвети, ове године 17. априла, дозвољна је риба.

 

 

 

ГЗС/ГМ Прес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


praznik post vaskrs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.441.030 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)