Александар Радовановић: Хоћемо општину по мери грађана 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Александар Радовановић: Хоћемо општину по мери грађана
Trenutno na sajtu: 514       |       Podeli:
28.09.2019 | 0 коментар(а)



Лучани - Синоћ је у лучанском Дому културе одржан први састанак Иницијативног одбора за раздвајање општине на коме су се, према речима председник



ИО Александра Радовановића озваничили органи одбора, чиме је иницијатива за поделу општине добила и своје званичне представнике.

„Први корак је да радни тим изради елабора који предајемо Министарству за државну управу и локалну самоуправу које треба да да мишљење, након чега одређујемо скупљање потписа по месним заједницама у року од седам дана. Морамо имати најмање 10 одсто, ми хоћемо да то буде шире да буде права народна иницијатива. Прикупљене потписе предајемо поново ресорном министарсту, које ће са Народном скупштином, надамо се, дозволити да се одржи референдум за раздвајање општине. То је наш крајњи циљ. Борићемо се да народну вољу преточимо у дело”, рекао је Радовановић.

Према његовим речима доста анимозитета је владало, доњег дела Драгачева у односу на горњи, гледано територијално, и по њему то траје десетинама година уназад.

„Ми нисмо желели да то потенцирамо на састанку, јер је ово био један свечани историјски моменат. Ми морамо да гледамо у будућност да стварамо нову општину према мери наших грађана, месних заједница и привредних субјеката, да будемо у једном сагласу и да радимо као један тим. Да нам деца имају неке услове како не би ишли из наше општине. Не би износи неке ружне ствари, то су наше комшије са којима хоћемо да наставиом и даље да сарађујемо. Нема политичке конотације, шта више ми смо имали исту изборну вољу на претходним локалним изборима. То су више комунални проблеми које ми не можемо да решимо на нашој територији, једноставно желимо да будемо ефикаснији и бржи. Боље добар развод него лош брак”, истакао је Радовановић.

Данашња Општина Лучани има 38 месних заједница, а њих 18 би припадало будућој општини Лучани и то су МЗ: Дучаловићи, Дљин, Турица, Марковица, Пухово, Доња Краварица, Ђераћ, Крстац, Негришори, село Лучани, Лисице 1, Лисице 2, Зеоке, Лис, Доња Краварица и Лучани.

„Ми смо некада постојали као општина па нам је Гуча била придодата као неразвијена. Грађани ће моћи два пута да се изгласе да ли су сагласни са нашом иницијативом, прво прикупљањем потписа а касније референдумом. Имамо и људе из других месних заједнициа који су изразили жељу да приђу, међутим ове набројане припадају територијално као што је некада била стара општина Лучани и где смо ми путном мрежом везани”, истакао је Радовановић.

Председник МЗ Лисице Илија Домановић

Председник МЗ Лисице Илија Домановић који је присуствовао састанку каже да није добио ни динар од ове власти, чак ни килограм шута.

„Најактивнији сам председник међу месним заједницама. Највише сам послао захтева у општину што због нисконапонске мреже, што због путева. Неки отпор постоји, због чега не знам, да ли због странке, ја стварно не знам што”, рекао је Домановић.

Представници привредника и предузетника из Лучана присуствовали су такође састанку. Међу њима и Марија Тајсић испред компаније „Максима” у Лучанима која је лидер у региону у области производње свих боја и материјала у домену завршних радова у грађевинарству.

Марија Тајсић директорка компаније „Максима” Лучани

„Подржали смо ову грађанску иницијативу за раздвајање дела територије и формирање нове општине. Сматрамо да је то за ових 18 месних заједница које су се прикључиле иницијтиви исправан и коректан потез и одлука. Сматрам да ми као компанија која запошљава 208 младих људи и компанија која има економски остварен резултат у прошлој години близу 40 милиона евра, са великим издвајањем за општински буџет, имамо донекле и морално и легитимно право да подржимо овакву иницијативу”, рекалје Тајсић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.491.014 посета
Тренутно на сајту: 514 посетилац(a)