Висока школа техничких струковних студија Чачак обележила 60 година постојања 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Висока школа техничких струковних студија Чачак обележила 60 година постојања
Trenutno na sajtu: 359       |       Podeli:
19.06.2020 | 1 коментар(а)



Чачак - ВШТСС је пионир високог образовања у Чачку и прва високошколска установа у овом делу Србије.
Фото: ГЗС

Иако је почела скромно, са два смера, данас је школа модерна установа високог образовања, акредитована, државна установа која је одшколовала више од 7000 инжењера различитих профила. Данас се школа може похвалити са око 1000 активних студената на основним и мастер струковним студијама који долазе из Србије и окружења. Наши инжењери препознати су на тржишту рада, а за актрактивне студијске програме влада појачано интересовање.
„У овој школи стасале су многе генерације успешних инжењера који су радили на читавом региону, изнедрили се многи професори. Иаммо и студенте који раде у Еввропској Унији и врло смо поносни на наших 60 година.Ову прославу посветили смо Граду, турболентна времена су иза нас и ввероватно испред нас и школа се показала као једна жилава организација , спремна да се ухвати у коштац и да води борбу са новим трендовима, да буде атрактивна и актуелна, да прати шта се дешава на тржишту и да акредитује све студијске програвме који значе студентима. Сада имамо око 1200 активних студената", рекао је др Драган Брајовић, директор ВШТСС на данашњој конференцији за новинаре. Он је додао да се нада да ће остати на путу стргуковних студија и да ће и у наредном периоду имати још пуно разлога за славље.

Драган Брајовић, директор ВШТСС Чачак

Текућу Годину ВШТСС почела је школском славом, Светим Савом која је ове године била обогаћена изложбом под називом ’На путу светлости’’. Изложба, која је још увек доступна за посетиоце, посвећена је реплици Вујанског крста патријарха Павла који је дариван школи на чување пре 13 година.

У ванредним околностима, настављено је ангажовање на стручним активностима. Крајем маја месеца наши наставници презентовали су своје стручне и научне радове на међународној конференцији ЦИЕТ 2020 коју организује наша партнерска школа Свеучилишни одјел за професионални студиј у Сплиту. Поред тога што је 16 наставника излагало своје радове на овој партнерској конференцији, наши професори били су ангажовани и као рецензенти за радове других аутора. Подсетићу да је школа потписник уговора о сарадњи са више партнерских инстуција у Европској унији, а до сада смо са школом Кампус 02 у Грацу, Техничким институтом на Криту и школом у Сплиту имали више реализованих пројеката мобилности студената и наставника путем Ерасмус плус програма и ЦЕПУС програма размене.

Јелена Јовановић, шеф одсека за менаджмент указала је на акредитоване студијске програме и подсетила да шклопла има основне и мастер струковне студије.

„На основним струковним студијама акердитовано је осам струковних програма: електроенергетика, електроника и рачунарство, производно машинство, инжењерска информатика,графичка техника, пропизводни и еколошки менаџмент и информационе тегхнологије.Што с е тиче мастер струковних студија , од ове године акредитовали смо још један нови студијски програм, а то је пропизводно инжењерство, где смо проширили спектар знања из производног менаџмента и графичке технологије. Оно чиме се поносиомо јесте да ове године уписујемо 61.генерацију студената н а основним струковним студијама и четврту генерацију мастер струковних стхудија.Поносимо с е и чињеницом да је диплому високе и више стручне спреме од оснивања до данас стекло више од 7 000 инжењера", рекла је Јелена Јовановић.

Јелена Јовановић, шеф одсека за менаџмент

У оквиру стручних активности у јубиларној години издваја се обука за графичке дизајнере која се тренутно реализује у нашим лабораторијама и трајаће до јула месеца, а воде је најстручнија лица из области графике. Пројекат спроводи Институт за развој и иновације а финансиран је од стране Вестминстерске фондације за демократију.За обуку је владало огромно интересовање, па је на планираних 30 слободних места конкурисало и преко 200 кандидата. Посебна предност наше школе је постојање савремно опремљеног Графичког центра у који је школа из сопствених средстава извојила више више милиона динара само током последње две године.
О активностима рада ВШТСС везане за унапређење рада научно истраживачке јединице говорила је Анђелија Митровић, шеф машинског одсека.

 

Анђелија Митровић, шеф машинског одсека

„ВШТСС у протеклом периоду отворила ј е рачунарски центар који ј е опремљен са 20 нових рачунара чиме је рад на захтевним и графичким програмима, студентима постао лакши и бржи.Рачунари последње генерације омогућавају студентима да све команде буду на брз начин извршене и да све оно што се моделира на рачунарима може брзо да се брзо одштампа", нагласила је Анђелија Митровић, шеф машинског одсека.

"Оно што је битно, ми смо студијске програме усагласили са потребама окружења, 2002.године смо модернизовали наставне програме и у свим акредатиционим циклусима били први који смо акредитовали студијске програме.Оно што бих посебно нагласио је искусан кадар ове установе који ради у привреди више година, јер наши наставници су искусни кадрови који су решили више проблема у индуистрији и пракси.Наши студијски програми форсирају примењена знања и вештине . Битне су и наставне стручне базе где имамо уређен простор са свим технологијама", нагласио је др Радисав Ђукић.

др Радисав Ђукић


Посебан акценат је на промоцији традиционалних издања периодике. Школа већ 11 година публикује стручни часопис Техника и пракса и студентски лист Индекспрес. У духу јубилеја, промовисаћемо специјалне бројеве ових часописа који који ће својим обимом и квалитетом додатно допринети прослави 60 година школе. Уз ове часописе, биће приређено проширено издање летописа, мини-монографија, у којој ће бити доступни сви подаци о школи, од оснивања, њеног развоја и модернизације, до резултата које је остварила до 2021. године.

Завршна свечаност прославе 60 година школе планирана је за 30.октобар у Дому културе. Пратећи програм свечане доделе диплома тога дана садржи и свечану академију и богат уметнички програм. Подсетићу вас да је приликом прославе пола века школе чачанска публика добила на поклон представу мјузикл КОСА Атељеа 212 која је своје прво извођење ван Београда имала баш у нашем граду. Академија ће бити својеврсно подсећање на спрегу образовања и привреде града Чачка која је основала школу 1960.године, али и представити школу широј јавности као институцију која је одолела свим изазовима на које је наилазила током 60 година постојања.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Visoka skola tehnickih strukovnih studija Cacak jubilej

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • D.M

    Najbolja škola sve pohvale za rukovodstvo VŠTSS u Čačku.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.484.152 посета
    Тренутно на сајту: 360 посетилац(a)