Радојевић: Трансфузији није место у Дому културе него у болници 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Радојевић: Трансфузији није место у Дому културе него у болници
Trenutno na sajtu: 398       |       Podeli:
04.07.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Тужно је законско решење које је уништило једну службу као што је трансфузија крви, која је одлично функционисала 50 година и претворила је

у неколико банака крви, рекао је данас председник ГГ „За напреднији Чачак” Александар Радојевић поводом новог Закона о трансфузијској медицини.

Нови Закон о трансфузијској медицини, који треба да ступи на снагу 1. јануара 2019. године, предвиђа да ће на територији Србије бити само четири овлашћене трансфузиолошке установе у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. То значи да се гаси 47 служби трансфузије у Србији, које постају само болничке банке крви.

„Да разјаснимо у Европи банке крви носе такав назив јер добровољно давалаштво једва да постоји, тамо ко да крв добија новац за то. Док наш Завод за трансфузију крви ће радити по принципу да скупљају крв од добровољних давалаца, прерађују их у деривате које ће веома скупо продавати здравственом систему. Мислимо да је то понижавање медицинске струке и суграђана који толико деценија уназад нису покушавали да наплате својe добро дело”, истакао је Радојевић.

Страшно је, рекао је он, да се крв прикупља у Дому културе и да је за то објашњење избегавање опасност од ХИВ инфекције.

„Не замисливо је да је већа хигијена у таквој установи него у здравственој и то би желео неко да ми објасни”, рекао је Радојевић.

Према његовим речима, држава затвара 47 транфузија крви које имају опрему и кадрове и које су функционисале сасвим задовољавајуће.
„Сва опрема која је веома скупа ићи ће на отпад. Формирају се четири банке крви које ће вероватно набављати неку нову опрему. Мало по мало део услуга здравственог осигурања нам се укида а људи су принуђени да иду у приватни сектор. Нико да предложи укидање обавезног здравственог осигурања и да онда свако има право да се лече за свој новац где хоће и како хоће”, рекао је први човек ГГ „За напреднији Чачак”.

Данас је у болници на свим одељењима освануо оглас, да се сваког уторка може дати крви у Дому културе.

„Из здравствене установе пребацују се добровољни даваоци крви у установу културе. Желим да апелујем на одговорне да пре него што реализују овај донети закон и пре него што униште све трансфузиолошке станице, да зауставе овај процес којим се гаси Служба за тансфузију крви, првенствено у нашем граду која има и опрему и кадрове и која је избачена из своје просторије. Један од разлога за укидање центара је била и економска неодрживост. А заборавили смо да здравствена заштита треба да буде доступна сваком грађанину да буде правовремена и квалитетна што овим законом губимо. Међутим, када возач хитне помоћи мора да упали возило да би отишао до Београд за јединице крви, не знам ди ли се може рећи да је то исплативије”, наводи Радојевић закључујући да су: „ово неке чињенице које су нам се десиле, а одговорни у нашем граду и болници се нису ни огласилини како би барем покушали да спрече нешто што је „смишљено” а мислим да је обесмишљено у центрима моћи који су дисплоцирани из нашег града, који се налазе у Београду, а који треба да служе на корист и онима који живе и на крајњој периферији државе.”

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.455.071 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)