Чачанска библиотека више није подстанар 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чачанска библиотека више није подстанар
Trenutno na sajtu: 541       |       Podeli:
26.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Градска библиотека у Чачку је након 171 године коначно добила свој дом и није
Градоначелник Чачка симболично предаје кључеве директору библиотеке, фото: РИНА

више подстанар. Реконструкцијом Дома војске добијена је модерна зграда која се простире на преко 3,5 хиљаде квадратних метара, а њена врата свечано су отворена данас у 13 часова. Отварaњу Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис” у Чачку присуствовао је и министар културе у Влади РС, Владан Вукосављевић.

“Ово је велики дан за културу Чачка, али и целе Србије који делује охрабрујуће и подстицајно на развој културних институција у земљи. Локална самоуправа је сјајан пример за све, јер је својим сопственим средствима финанасирала цео пројекат. Министарство културе је допринело симболично, куповином једног дела опреме. Све заслуге што Чачак данас има модерну и савремену библиотеку припадају граду. Изградња нове зграде је празник културе и библиотекарства, створиће бољи културни амбијент и дати подстрек ђацима, студентима и пензионерима да више читају и сматрају књигу вечитим извором инспирације”, изјавио је Владан Вукосављевић у Чачку.

Министар културе Владан Вукосављевић, фото: РИНА

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, каже да је савремена библиотека била непоходна у граду на Морави и да ће локална самоуправа наставити улагања у културу и на тај начин мотивисати људе да остану.

“После скоро два века добијамо модерну институцију културе. Чачак као град из ког потичу бројни књижевни великани је то заслужио. Данас имамо савремену библиотеку са дечијим и позоришним одељењем, читаоницом. На свим фронтовима радимо како би културни садржаји у нашем граду били што богатији. Ово је важан дан за све нас који смо годинама чекали да библиотека коначно добије своје просторије. Град који инвестира у културу, спорт и образовање не мора да се плаши за своју будућност. Ми то радимо и овде нећемо стати”, рекао је Тодоровић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: РИНА

Он је симболично кључеве нове библиотеке уручио директору Богдану Трифуновићу, који наглашава да њега и његов тим тек чека велики посао.

“Изградњом зграде и пресељењем завршен је највећи део физичког посла, за два дана почињемо да радимо са корисницима и то је за нас најважнији задатак који ћемо се трудити да одрадимо најбоље могуће. У новим просторијама значајно ћемо унапредити услуге које можемо понудити нашим посетиоцима. Одељења су значајно унапређена. Предстоји нам коначно пресељење кад ћемо објединити сав књижни фонд”, нагласио је Трифуновић.

Директор библиотеке Владислав Петковић Дис Богдан Трифуновић, фото: РИНА

У библиотеци “Владислав Петковић Дис” налази се преко 100 хиљада књига, а ове године у новим просторијама биће одржане културне манифестације у оквиру 56. "Дисовог пролећа".

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK BIBLIOTEKA OTVARANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.209.775 посета
Тренутно на сајту: 540 посетилац(a)