Хоће ли бити срушене бесправно подигнуте викендице на Голији? 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Хоће ли бити срушене бесправно подигнуте викендице на Голији?
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
24.12.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица - На подручју Одвраћенице, Кузмичког Поља и Пашајлијског Дола на Голији, на

којима се планира изградња модерног скијашког центра, у последњих двадесетак година, бесправно је изграђено близу 500 објеката, углавном викендица, апартмана и угоститељских објеката.

С обзиром на чињеницу да је Голија у свом највећем делу Парк природе и Резерват биосфере под заштитом УНЕСKО-а, држава није учинила готово ништа да ову појаву спречи. У складу са Просторним планом Голије, послови везани за контролу градње објеката поверени су Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Заводу за заштиту природе Србије. Локалне самоуправе дакле, немају право издавања грађевинских дозвола.

Како План генералне регулације није био доступан широј јавности, а држава није вршила контролу, дивља градња је узела маха. Викендице, апартмани и угоститељски објекти су начичкани свудао наоколо без икаквог плана. Иако већина нема дозволу за градњу, готово сваки има прикључак на струју и воду. Како се то догодило нисмо успели да сазнамо.

Да би Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре донекле коначно исправило пре свега своје грешке и пропусте, драстично је у претходних пар година појачало контролу, па су бесправна градња али и промет некретнина готово заустављени.

Током ове године, свим власницима бесправно изграђених објеката на поменутим локалитетима, уручена су обавештења у којима се тражи достава недостајуће документације за поступак озакоњења, потврђено нам је у Министарству грађевинарства.

„Тек након окончања поступка озакоњења знаће се статус постојећих објеката, односно да ли ће они бити уклоњени или не“, рекли су за Инфо лигу надлежни у овом министарству.

„Добио сам обавештење којим се тражи да надлежним институцијама доставим недостајућу документацију за процес озакоњења. Не знам шта ће се даље дешавати, али мислим да рушења неће бити. Бар не велика већина од неколико стотина објеката који су овде изграђени. Прича се да ће само пар викендица које су саграђене близу самог извора реке Студенице бити срушено. Остаје да видимо шта ће се дешавати током наредне године“, каже власник модерне викендице на Одвраћеници која нема дозволу за градњу.

Подсетимо, локацијске услове и након тога грађевинске дозволе на подручју Парка природе „Голија“, издаје Одељење за обједињену процедуру Министарства грађевинарства.

План генералне регулације за подручје Одвраћенице донет је још 2009. године и у њему су одређене намене површина. План прецизно одређује где је могућа градња хотела, ски стаза, викенд насеља, етно садржаја, спортских објеката, путне инфраструктуре… Истини за вољу, у међувремену је претрпео одређене измене на територији која припада општини Рашка, док се што се тиче ивањичког дела планине ништа није мењало и он је исти као и пре десет година. Према информацијама којима располажемо, резерве према поменутом плану изразио је и град Нови Пазар на чијој територији се налази Кузмичко поље. План је у надлежним министарствима па се ускоро очекује његова коначна верзија.

 

Инфо лига / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica golija vikendice rusenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.752.251 посета
Тренутно на сајту: 474 посетилац(a)