Из система „Рзав“ вода до Београда 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Из система „Рзав“ вода до Београда
Trenutno na sajtu: 429       |       Podeli:
27.10.2017 | 0 коментар(а)



Ариље - Јавно предузеће за водоснабдевање „Рзав“ Ариље већ три деценије управља системом који водом за пиће снабдева

Ариље, Пожегу, Лучане, Чачак и Горњи Милановац. Изградњом бране Сврачково, која је почела 2010. године, обезбедиће се дугорочније снабдевање тих општина и ширег подручја Србије.

Иако је година била сушна, нису пресушиле славине корисника који се водом за пиће снабдевају из фабрике воде „Рзав“ у Ариљу. Дневно испоручује 550 литара воде у секунди.

„У летњим месецима излазили смо на око 650 литара у секунди, просечне дневне испоруке у летњим сушним месецима и данима“, каже Владимир Петровић, в. д. директора ЈП Рзав, Ариље. „Ове године је значи та количина дугачког и сушног периода повећана драстично у односу на претходни период.“

Да би се због све чешће сушних периода обезбедила дугорочна стабилност у водоснабдевању, пре седам година почела је изградња бране Сврачково, висине 68 метара. Она ће, осим због воде за пиће, бити и значајан енергетски потенцијал.

„Извођење, друга фаза хидроцентрале, али и спречавање обилних поплава као зауставна брана и то је један од великих, важних фактора“, истиче Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, "пошто знамо да смо у 2014. и 2016. године у Западној Србији имали огромне катастрофе од поплава."

Архивска фотографија - Гвозден Оташевић

Држава је главни носилац инвестиције од шездесет милиона евра. Иако је било планирано да буде изграђена за пет година, тај рок померен је до 2022. године. Градња акумулације има значај и за водоснабдевање ширег подручја Србије.

„Та вода треба да дође до Рудника, у току је израда једног цевовода од стране општине Горњи Милановац за Рудник“, објашњава дипл. инж. Љубо Лазовић. "Вода треба да пређе тамо даље и да иде према Тополи и Младеновцу. У зависности количини воде која се буде имала, тај систем ће се даље развијати према републичком центру Београду."

Међутим, да би се то реализовало, након градње у Сврачкову, биће неопходне још две бране.

Стручњаци сматрају да би решење за изградњу акумулација Роге и Орловача требало потражити у јавно-приватном партнерству.

РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.438.272 посета
Тренутно на сајту: 429 посетилац(a)