Стоматолози из Србије бесплатно поправљају зубе монасима 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Стоматолози из Србије бесплатно поправљају зубе монасима
Trenutno na sajtu: 399       |       Podeli:
22.12.2016 | 0 коментар(а)



Сваког месеца, по недељу дана, екипе из Крагујевца, Чачка и Горњег Милановца путују у поправљају зубе људима који су свој живот посветили вери.

Монаси из манастира Хиландар и околних манастира, сви који раде на обнови манастира, као и људи који долазе као ходочасници, имају бесплатну услугу коју им пружају српски стоматолози.

Како каже Веселин Лукић, стоматолог из Крагујевца, биће формирано седам екипа, које ће у Хиландар ићи по два пута годишње.

Посебне екипе дежурају да би бринуле о монасима, фото: Н. Раус/РАС Србија

"Монаси су ишли ван Свете горе, када су имали проблеме са зубима. Постојала је стара столица, на коју су седали када би се неко од зубара ту нашао. Данас постоји права ординација, на којој могу да позавиде многи приватници. Донаторска вечера је сакупила довољно новца за ординацију. После је купљен аутоклав, намештај, појавили су се људи који доносе материјал... Браћа Остојић су поклонили нови рендген апарат... Ординацију су опремали Ивошевићи из Новог Сада, Ковачевићи из Београда. Највише су помогли приватни стоматолози из Крагујевца", присећа се како су уредили ординацију Веселин Лукић, зубар.

Сви на Светој Гори могу да рачунају на помоћ лекара, фото: Н. Раус/РАС Србија

У самом манастиру Хиландар, као и у околним манастирима на Светој Гори, услови за хигијену, према мерилима стоматолога, нису били добри.

"Затекли смо доста парадентопатије, запуштеног стања... Сам начин исхране, пост, је правило, али ту постоји и немогућност прања и одржавања зуба. Екипе које су ишле са мном доста су им помогле. Нису ишли само зубари, већ и специјалисти других струка. Ишли су и физиотерапеути, ортопеди. Увек је тамо и специјалиста Опште медицине", каже Лукић.

У новој модернизованој ординацији у Хиландару, фото: Н. Раус/РАС Србија

Док је ту, на светом месту, био отац Иларион, који је доктор по професији, монаси су имали здравствену заштиту. Али, откад је напустио манастир, морале су да се организују посебне екипе да дежурају. Данас, захваљујући донацијама и помоћи приватних лекара, сви људи који су у Хиландару имају здравствену негу. Како каже Веселин Лукић, "потребно је да се градови што више укључе у ову акцију, и да попут Крагујевца некада, који је лекарима обезбеђивао чак и службено возило и возача, помогне на било који начин. Захваљујући Хиландарском лекарском друштву данас стално постоје дежурне екипе које лече монахе.

Блиц/Небојша Радишић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.925.489 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)