Држава не удара намет на скупљаче лековитог биља 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Држава не удара намет на скупљаче лековитог биља
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
15.05.2018 | 0 коментар(а)



Откупљивачи и берачи шумских плодова и лековитог биља неће плаћати додатних 58 одсто од вредности откупљене робе,

односно на њих се неће примењивати одредбе члана 85 Закона о порезу на доходак грађана.

Сакупљање шумских плодова и лековитог биља сврстани су у категорију шумских производа, чиме је избегнуто да берачи и откупљивачи буду доведени у неповољан положај.

Иницијативу за тумачење тог члана Закона о порезу на доходак грађана покренула је Привредна комора Србије, а званично тумачење дало је Министарство финансија. То министарство објашњава да се порески третман прихода по основу продаје пољопривредних и шумских производа и услуга, које оствари носилац пољопривредног газдинства, заиста према Закону о порезу на доходак грађана опорезује. Међутим, Законом о шумама прописано је да шумски производи јесу сви производи шума и шумског земљишта – шумско дрвеће и жбуње и његови делови, биомаса укупне шумске вегетације, цветови, семе, плодови, кора дрвета, корење, маховина, папрат, трава, трска, цвеће, лековито, ароматично и јестиво биље, друге биљке и њихови делови, гљиве, мед, смола, тушањ, тресет и хумус. Када физичко лице које је носилац пољопривредног газдинства и које редовно плаћа обавезно социјално осигурање за пољопривредну делатност, оствари приход од продаје тих шумских производа, не плаћа порез на доходак грађана ни доприносе за обавезно социјално осигурање.

Претежна делатност у брдско-планинским пределима

По оцени Привредне коморе Србије, званично тумачење Министарства финансија омогућило је да се избегне да берачи и сакупљачи шумских плодова и лековитог биља, који тај посао претежно обављају у брдско-планинским пределима, остану без прихода, који је за многе од њих заправо једини извор средстава за живот.

По подацима Привредне коморе Србије, у земљи постоји између 30 и 40 мањих или већих фирми које се баве откупом самониклог и плантажно гајеног лековитог биља. Број сакупљача који живе од те делатности у већем делу године је између 4.000 и 5.000.

На годишњем нивоу, такође по подацима ПКС-а, Србија извезе више од 3.000 тона лековитог, ароматичног и зачинског биља у вредности већој од 16 милиона долара. Највећи извоз Србија остварује у земље ЕУ, али српско  биље и шумски производи одлазе и у Русију, Турску, БиХ, Црну Гору, Македонију...

ГЗС/ Дневник.рс, Љ. Малешевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.324.516 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)