Држава финансира уређење стазе на Златару 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Држава финансира уређење стазе на Златару
Trenutno na sajtu: 316       |       Podeli:
14.07.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Захваљујући помоћи Министарства за заштиту животне средине, од 3,23 милиона

динара у Новој Вароши ће бити реализован пројекат „Уређење стазе на Златару“, на делу испод терена за мале спортова код хотела „Панорама“. Након санације парцеле којом је пролазио стари пут, овде ће на око 3,47 хектара бити изграђен својеврсни еко парк са трим-стазом која ће употпунити туристичку понуду.

Земљиште је на овом делу подложно водној ерозији, одронима и појави клизишта, па ће како би се спречила његова даља деградација у у оквиру пројекта најпре бити спроведене опсежне педо – мелиоративне мере. Како кажу у локалној самоуправи, то подразумева постављање заштитних мрежа за обалоутврде, прокопавање канала за процесање бујичних токова, прокопавање пропуста за одвођење вишкова воде са парцеле, крчење шибља и заосталих пањева.

„Оголели делови парцеле биће затравњени и пошумљени, а стаза обележена путоказима. На стази ће бити постављени и елеменити за вежбање као што су пањеви, паралелни балвани, препоне, косе греде, разбој, вратило. Такође, биће постављен и осветљени билборд са планом стазе и планом препрека. Укупна вредност пројекта је 4,03 милиона динара, од чега је 807 хиљада динара учешће општине”, појашњава први човек општине Радосав Васиљевић.

Поред Нове Вароши, Министарство заштите животне средине, одбрило је новац за пројекте очувања и заштите земљишта као природног ресурса општинама Пријепоље и Прибој. Пројекти обухватају чишћење и нивелацију терена, заштиту од ерозије и клизишта, уређење хумусом и травом, пошумљавање и изградњу еко паркова.

„До сада смо у овом крају суфинансирали пројекте којима је циљ смањење аерозагађења, тако што смо мењали дотрајале котларнице, пошумљавали смо и тек ћемо пошумљавати од јесени кад крене сезона. Затворили смо и санирали несанитарну депонију ‘Стањевине’ код Пријепоља, вишедеценијски проблем овог краја, а сада је на реду прибојска депонија, коју ћемо санирати кад завршимо изградњу трансфер станице у Новој Вароши”, рекла је министарка Ирена Вујовић, приликом недавне посете Пријепољу.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


nova varos zlatar staze

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.172.730 посета
Тренутно на сајту: 317 посетилац(a)