Чачански бизнис: један гради, тројица сметају  


Чачански бизнис: један гради, тројица сметају
05.12.2014. 16:00 | 0 коментар(а)Чачак – Правник у ЈП “Градац” и некадашњи доректор тог предузећа, Зоран Јовановић, упутио је обавештење

7000 квадрата пословног простора у Авенији липа, фото - ГЗС

градоначелнику Чачка, његовом заменику и градском јавном правобраниоцу. У овом допису он тражи да, уколико су тачни наводи градског правобраниоца и закључак Градског већа о штетности уговора и његовој незаконитости, градске службе предузму потребне законске мере. Обавештење преносимо у целости:

Наседници Градског већа одржаној 20.11.2014. градски јавни правобранилац изјавио је да остаје при мишљењу које је раније доставио градоначелнику и његовом заменику у вези „правне ваљаности“ Уговора бр. 2188/2011-2-03 од 21.02.2014. и анекса истог уговора од 01.08.2014. који је ЈП „Градац“ Чачак закључило са ТOMING CONSULTING’’ д.о.о. Београд, Ул. Светозара Марковића бр. 69, 11000 Београд, матични број: 20109980, ПИБ 104998319. Мишљење је достављено у материјалу за седницу.

Градско веће је донело закључак којим је подржано мишљење правобраниоца. Закључак ће бити достављен Скупштини града. По мишљењу правобраниоца, а по усвојеном закључку и Градског већа, наведени уговор и анекс уговора нису закључени у складу са Законом о планирању и изградњи ни у складу са Одлуком о грађевинском земљишту. Према томе, сматрајте да се ради о ништавном правном послу.

Поред тога, из наведеног мишљења, произилази и могућност да град реализацијом спорног уговора претрпи штету. Због тога градоначелник и заменик градоначелника морају наложити ГЈП да, у оквиру својих овлашћења, покрене одговарајући судски поступак ради утврђивања ништавности наведеног уговора. По ЗОО-а, свако лице које има правни интерес може покренути поступак за утврђивање ништавности уговора, а уговор који је закључен противно принудним прописима је еклатантан случај ништавности. Према томе, град је овлашћен да устане са наведеном тужбом преко ГЈП као законског заступника.

Ви не само да можете, него сте и обавезни да то учините као органи који су дужни да штите права и интересе града. Правобранилац је и сам, без било чијег налога, по закону, дужан да предузума мере у циљу заштите интереса града.

Највеће градилиште у Чачку, фото - ГЗС

Поред наведеног, потребно је да се предузму и друге потребне мере како би се предупредила штета коју би град, по мишљењу ГЈП које је подржано на седници Градског већа, могао претрпети због реализације наведеног уговора (покретање поступка пред Градском управом за урбанизам за поништај грађевинске дозволе на основу које се изводе радови на Кп. бр. 6084/1 у КО Чачак, јер ако је ништаван наведени уговор, ни грађевинска дозвола која је издата на основу истога не може даље производити правно дејство, забрана извођења радова на наведеној инвестицији преко Управе за инспекцијски надзор, јер инвеститор постаје нелегалан, и других поступака и радњи за које ГЈП буде сматрао да су неопходне у циљу заштите интереса града). Предузимањем наведених поступака предупредила би се штета која, помишљењу ГЈП и Градског већа, прети имовини града. За све наведено надлежни су органи града. На тај начин могу се отклонити евентуалне штетне последице наведеног уговора, и може се благовремено спречити штета која предстоји. Све ово је требало да буде наведено у усвојеном закључку Градског већа, а такође и у достављеном мишљењу правобраниоца ако се жели доследност у ставу.

У случају да се не предузму потребне мере, на себе преузимате сву даљу одговорност у вези реализације спорног уговора, као и за штету коју град због тога буде претрпео.

Као запослен у ЈП „Градац“ Чачак који је учествовао у сачињавању наведеног правног посла, сматрам за своју дужност да вам доставим ово обавештење. Остајем при свом мишљењу изнетом на седници Градског већа да наведени уговор није незаконит, као и да је закључен под условима који су прописани одговарајућим одлукама. Чак и у случају да је уговор незаконит, због узетог средства обезбеђења – хипотеке, уговор није штетен по град.

С поштовањем,

У Чачку, дана 21.11.2014. Зоран Д. Јовановић

Достављено: Градоначелнику, Заменику градоначелника, Градском јавном правобраниоцу

Напади на ЈП “Градац” са политичком позадином 

Већ дуго, према мишљењу дела политичке јавности у Чачку, води се негативна кампања на штету ЈП “Градац”, са циљем да се дискредитују рад кровног јавног предузећа у граду.

Чињеница је да је инвестиција поменута у писму доведена у питање, а кампања против ње је кренула из политичких разлога. Напади долазе пре свега из редова Српске напредне странке, која је подељена у два табора са супротстављеним политичким ставовима и циљевима, али и дела опозиције.

Занимљиво је да је још 2003. године локални парламент у Чачку донео одлуку да инвеститори имају одређене бенефиције, ради подстицања запошљавања. Та одлука је неколико пута мењана, попут тога да ли се бенефиције односе на производне или и на услужне делатности.

Објекат у Авенији липа стигао до крова, фото - ГЗС

Повереник СНС у Чачку, др Александар Радојевић, сматра да негативну кампању против ЈП “Градац” подржава и опозиција уз помоћ медија у свом власништву.

У Чачку ионако нема великих улагања. Једно су неодговорни појединци на исти начин осујетили, мислим на градњу станова у Љубићу, а сада је угрожена и ова инвестиција. Слажем се да надлежне службе реагују уколико има криминалних радњи, али се не може више толерисати урушавање економске ситуације у граду, која је већ крхка, и угрожава ново запошљавање које би подухват омогућио”, изјавио је он за ГЗС.

Инвестицији би се по мишљењу правника једино могло приговорити то што ће улагач издавати пословни простор објекта који је већ у завршној фази градње. Међутим, он је преузео на себе обавезу запошљавања одређеног броја радника и дао гаранције за то, на основу чега би требало да му буду додељене бенефиције.

(Не)спорне гаранције

Гаранција за ову инвестицију је земљиште у близини Крагујевца, које је окарактерисано као ливада на периферији града. Међутим, према речима Зорана Јовановића, ради се о грађевинском земљишту на којем је планирана градња обилазнице око Крагујевца и пословног простора, па тврдње да је гаранција спорна не стоје, сматра он.

Јовановић је мишљења да не постоје разлози да Градско веће не изгласа одлуку коју је Скупштина града усвојила још 2003. године, јер би то збунило инвеститоре. То би значило да они имају право на бенефиције, што им Градско веће може оспорити. Бенефиције се иначе односе на ослобађање плаћања дела надокнаде за грађевинско земљиште, уколико улагач запосли одређени број људи са евиденције Националне службе за запошљавање и држиих у сталном радном односу у периоду од најмање 36 месеци.

Директор ЈП “Градац”: 7000 квадрата нису на точкићима

Према речима директора ЈП “Градац”, Небојше Јовановића, објекат на локацији у Авенији липа имаће 7000 квадратних метара, од чега је 4000 предвиђено за домаћи трговински ланац “Дис”, а остатак за друге брендове.

Директор ЈП "Градац", Небојша Јовановић, фото - ГЗС

Према стандардима Привредне коморе требало би да буде упослено најмање 150 људи, а град ће имати вишеструку корист од тога, имајући у виду просечну зараду у Чачку од 42 000 динара. Наиме, сав тај новац ће се трошити у граду, а порези и доприноси ће се трансферисати у локални буџет. Политика ЈП Градац је у потпуности у складу са оном коју спроводи Влада Србије и подстиче запошљавање. Тај објекат није на точковима и не може се преместити на друго место, он остаје у граду”, навео је он за ГЗС.

По истом основу, бенефиције је добило и предузеће “Велтекс”, које ће запослити преко 50 људи, чији погони се граде у Улици Ђорђа Томашевића, као и “Стакс технолоџи”, где је уместо предвиђених 10 запошљено 17 људи.

Јовановић напомиње да су на пројектима упослени домаћи извођачи, у Авенији липа ради извођач из Крушевца, који је ангажовао чачанске подизвођаче, док “Велтексове” објекте гради познато чачанско предузеће “Симград”.

Он је нагласио да обавезе инвеститора у Авенији липа по основу грађевинског земљишта износе 480 000 евра, од чега је 120 000 уплаћено у готовини, а за разлику је положена хипотека у виду парцеле од 80 ари у околини Крагујевца, која према процени судског вештака вреди 370 000 евра.

Глас западне СрбијеПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  https://www.youtube.com/watch?v=8gna62tX2Io&feature=youtu.be 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 99.937.929 посета
Тренутно на сајту: 82 посетилац(a)