Калабић иде пред Апелацију 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Калабић иде пред Апелацију
Trenutno na sajtu: 518       |       Podeli:
02.07.2017 | 0 коментар(а)



Вуше јавно тужилаштво у Ваљеву упутило је Апелационом суду у Београду жалбу на одлуку овдашњег Вишег суда да рехабилитује Николу Калабића,

некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини за време Другог светског рата. У жалби се наводи да је Виши суд пренебрегао да је Калабића релевантан орган власти прогласио за ратног злочинца, чиме су повређене и погрешно примењене одредбе Закона о рехабилитацији. Предлаже Апелационом суду да решење укине и предмет врати на поновно одлучивање.

У жалби, тужилаштво се позива на одредбе Закона о рехабилитацији којима је прописано да се не могу рехабилитовати и да немају право на враћање имовине припадници окупационих снага и квислиншких формација који су починили ратне злочине, односно учествовали у њима. Не могу се рехабилитовати сви они које су судови и други органи Демократске Федеративне Југославије и Федеративне Народне Републике Југославије, као и Државна комисија, прогласили за ратне злочинце, односно учеснике у ратним злочинима. Током поступка рехабилитације, утврђено је да је Никола Калабић проглашен за ратног злочинца одлукама Државне и Земаљске комисије и Среског суда у Мионици.

Тужилаштво сматра да је неосновано становиште Вишег суда у Ваљеву да су одлуке због којих је тражена рехабилитација Калабића донете противно начелима правне државе и људских права и слобода и да су биле мотивисане политичким и идеолошким разлозима. То становиште, пише у жалби, начела и стандарде враћа 70 година уназад, када нису ни постојали у данашњем облику. Догађај из једног времена можемо ценити само по мерилима која су тада важила, јер ако би се данашњи стандарди људских права примењивали на пресуде и одлуке из тог периода, тешко да би било која остала на правној снази, наводи Више јавно тужилаштво у Ваљеву.

Такозвана нирнбершка пресуда, којом је суђено за ратне злочине највећим нацистичким вођама Трећег рајха, донета је без права на жалбу - подсећа Више јавно тужилаштво у Ваљеву. - Када би се она посматрала у данашњем концепту правне државе и опште прихваћених стандарда људских права и слобода, морала би да буде поништена.

ОБАВЕЗА И ИНТЕРЕС

Свака држава, па и тадашња ФНРЈ, односно ДФЈ, која је из Другог светског рата изашла на победничкој страни, имала је обавезу, а и интерес, да санкционише ратне злочине почињене током Другог светског рата - пише у жалби Вишег тужилаштва. - Легитимни интерес сваке државе јесте управо да се открију и процесуирају ратни злочини почињени на њеној територији, што се у случају Николе Калабића и догодило, кроз одлуке Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача.

Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.168.911 посета
Тренутно на сајту: 518 посетилац(a)