Саопштење Савета за здравство ГрО Двери Чачак 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Саопштење Савета за здравство ГрО Двери Чачак
Trenutno na sajtu: 459       |       Podeli:
23.03.2022 | 0 коментар(а)



Чачак – У саопштењу које преносимо у целости, између осталог се наводи „Српски покрет Двери
Фото: ГЗС

се залаже за потпуну деполитизацију здравства, за враћање поверења у наш здравствени систем, за враћање достојанства здравственим радницима и да коначно пацијент буде у средишту нашег здравственог система.

Здравствени систем мора почивати на хуманистичким принципима и здравство се не сме посматрати кроз неолибералну призму само као потрошачка делатност, већ се морају узети и мерила бенефита за наше пацијенте. Ми у Дверима сматрамо да, ако хоћемо да будемо социјално и здравствено одговорна земља, онда здравство мора бити једно од приоритета државне политике.

У нашој земљи нико не сме бити без здравствене заштите. Она мора бити доступна свима без разлике да ли се ради о великим градовима или о руралним подручјима. Квалитет здравствене заштите и доступност савремених медицинских процедура и технике мора бити равномеран.

Међутим, забрињавају чињенице да многи пацијенти немају здравствено осигурање нити оверене здравствене књижице, да им је тешко доступан преглед чак и код изабраног лекара, да се дуго чека на многе дијагностичке процедуре, прегледе или интервенције због чега се касни са откривањем одређених обољења, нарочито оних најтежих.

Поражавајуће је, такође, да нам годишње из Србије на рад у иностранство одлази и по 1000 лекара разочарани не само својом платом већ и због погаженог достојанства, негативне селекције кадрова, страначког запошљавања и недомаћинског односа ове власти према здравственој заштити.

Као држава и народ спадамо у ред европских земаља са највећом учесталости и смртности од многих обољења, као на пример од онколошких. Током једне године у Србији се дијагностикује око 36 000 карцинома од чега нам умире око 20 000 до 22 000 људи. Пораст је и броја умрлих од кардиоваскуларних болести и тренутно је око 55 000 смртних случајева на годишњем нивоу. Овако поражавајући статистички подаци не заобилазе ни наш град Чачак. Током 2019. године у нашем гради је преминуло 1887 особа, 2020. године 2174, а 2022. године 2534 особе.

Све ове негативне трендове морамо зауставити. Српски покрет Двери има здравствени програм и људе који могу довести до преко потребних промена у здравству. Брига о сваком нашем пацијенту је наша морална и етичка обавеза.

Због тога на изборима 3. априла гласајте за листу под редним бројем 11- Српски покрет Двери- Патриотски блог- ПОКС и за председничког кандидата под редним бројем 8- нашег Чачанина Бошка Обрадовића!”, наводи се у саопштењу.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DVERI BOSKO OBRADOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.198.095 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)