Отворен реконструисан простор галерије „Рисим“ 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Отворен реконструисан простор галерије „Рисим“
Trenutno na sajtu: 263       |       Podeli:
03.06.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Изложбом „Рисим: Сликар на дуге стазе“ Уметничка галерија „Надежда Петровић“,

свечано је отворила реконструисани објекат Галеријe „Рисим“. Част да „отвори врата Галерије“ припала је Милуну Тодоровићу, градоначелнику Чачка.

Радови на опсежној реконструкцији објекта започели су 2017. године. Извршена је санација влаге, конзерваторско - рестаураторски радови фасаде и крова објекта, као и адаптација унутрашњег изложбеног простора. Радови су окончани постављањем система техничке заштите објекта почетком ове године.

Укупна вредност инвестиције је 16,5 милиона динара. Министарство културе определило је 10 милиона а Град Чачак 6,5 милиона.

„Легат Богића Рисимовића Рисима добар је пример очувања културне баштине који би требало да послужи као модел да Чачак добија што више легата и настави да улаже у адаптацију угрожених објеката културе. Министарство културе и информисања и Град Чачак финансирали су реконструкцију објекта и показали да је подршка културном развоју града континуирана. Градско руководство улаже у културу и адекватно прати реализацију програма – поред средстава за завршетак радова на објекту Галерије „Рисим“ обезбеђена су и додатна средства за реализацију 30. Меморијала Надежде Петровић”, казао је градоначелник Тодоровић.

На изложби „Рисим: Сликар на дуге стазе - Слике и цртежи из Спомен - збирке Богића Рисимовића Рисима“ представљен је значајни део уметниковог опуса, а поставка ће бити доступна посетиоцима до краја августа.

Ја сам сликар на дуге стазе – кроз време ... Тек сам пред великом сликарском авантуром“, речи су Рисимове које осликавају дух његовог стваралаштва.

Богић Рисимовић Рисим припада првим генерацијама младих сликара који су почетком педесетих година прошлог века у узаврелој атмосфери општег друштвеног, економског и културног полета учествовали у стварању нове уметничке сцене, развијајући се и сазревајући упоредо са појединим облицима послератног модернизма српског и југословенског сликарства. Током три и по деценије стваралачког рада прошао је особен и целовит развојни пут у којем је завичај био исходиште и непресушна иконографска потка у стварању чистог језичког простора и пут ка интегралном уметничкоом делу универзалног значења. Судбинска везаност за боју започела је у раном детињству у живописном окружењу бојаџијске радње његовог оца, што је у Рисимовој свести уткало живу колористичку матрицу и у многоме одредило његово сликарско биће. Стваралаштво је почео сликама прожетих духом, етиком и естетиком крајпуташа и надгробних сеоских споменика Драгачева, а потом, преко слика сетних, тајанствених простора стварне и имагинарне градске атмосфере испуњених симболиком пролазности, отуђености и усамљености савременог човека, стигао до представе универзалног и метафизичког завичаја, до слика чистог поетског доживљаја, којима је дефинисао свој филозофски и егзистенцијални став.

Аутор изложбе је Јулка Маринковић, историчар уметности - музејски саветник у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, док је избор изложених цртежа сачинила Катарина Стевлић, историчар уметности.

Радно време Галерије „Рисим“ за посетиоце је од уторка до петка од 11.00 до 18.00 сати и суботом од 10.00 до 14.00 сати.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak galerija risim otvaranje rekonstrukcija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.792.701 посета
Тренутно на сајту: 264 посетилац(a)