Углавном је то било појединачно стабло и тако се задржало и до данас. Виноградарска бресква нема велике захтеве за водом баш као и грожђе. Плод је округао помало издужен са белим месом или ружичасте боје. Може се конзумирати у свежем стању, за прављење џема, компота и као слатко.
На пијацу продаја иде солидно, а и цена је задовољавајућа. Размножавање је брзо и лако. Али ипак поред низа погодности ова бресква је помало заборављена, њено гајење се своди углавном на појединачна стабла на окућницама и у баштама где се још задржала као ретки примерак. Љубитељи ове брескве чувају верно традицију ове старе сорте баш у близини својих кућа ту на дохват руке.
Mарија Лазарeвић/ГЗС
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.