Виноградарска бресква помало заборављена 



 


Виноградарска бресква помало заборављена
30.08.2017 08:52 | 0 коментар(а)



Топола - Виноградарска бресква или како су је раније звали "Праска" првобитно се узгајала у виноградима па отуда и њен назив.

Углавном је то било појединачно стабло и тако се задржало и до данас. Виноградарска бресква нема велике захтеве за водом баш као и грожђе. Плод је округао помало издужен са белим месом или ружичасте боје. Може се конзумирати у свежем стању, за прављење џема, компота и као слатко.

На пијацу продаја иде солидно, а и цена је задовољавајућа. Размножавање је брзо и лако. Али ипак поред низа погодности ова бресква је помало заборављена, њено гајење се своди углавном на појединачна стабла на окућницама и у баштама где се још задржала као ретки примерак. Љубитељи ове брескве чувају верно традицију ове старе сорте баш у близини својих кућа ту на дохват руке.

Mарија Лазарeвић/ГЗС







Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 













 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 97.801.600 посета
Тренутно на сајту: 79 посетилац(a)