Сита слађа и од меда 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сита слађа и од меда
Trenutno na sajtu: 500       |       Podeli:
07.12.2016 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Најбоља, најукуснија сита деценијама се спремала у Хисарџику, познатом воћарском крају и то од сочних и узрелих крушака званих беговаче



или јабука шареника и бедрика. И све је исто у припремању сите као некада, сем што су у млевењу и цеђењу, уместо дрвене ступе и пресе, руке одмениле хидраулика и струја.

 Помало заборављеној посластици, најчешће на трпезама муслиманских породица, рок употребе је неограничен, а једе се на крају оброка, уз несољени кајмак или питу кромпирушу и палачинке, мада може да се разблажи у води као напитак.

„Тај процес спремања је био веома тежак тукла се јабука дрветом али се сада мало упростио. Сада се јабука меље и цеди у пресама што је много лакше“, каже произвођач сите из Пријепоља Рифат Хаџалић.

Сита је кувани сок од јабуке или крушке и  без додавања конзерванса има неограничени рок. За 10 лтара сите потребно је око 300 килограма јабуке или крушке ,а процес кувања одвија се најмање 10 сати.

У  етикетираној стакленој амбалази Рифат ситу  продаје преко свог пољопривредног газдинства,а најчешћи купци су Пријепољци расути по свету којима овај производ буди сећање и носталгију..Најчешће се служи након оброка.

У конкуренцији 300 производа за које су рађене анализе на Пољопривредном факултету у Новом Саду ,сита из Пријепоља се по свом квалитету нашла на првом месту.

Глас западне Србије

Прилог емитован у Дневнику западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.298 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)