Глас Западне Србије
Адреса: Жупана Страцимира 9/1, 32 000 Чачак
Телефони:060 5000 150, 032 347 001 redakcija@glaszapadnesrbije.rs
Сита слађа и од меда
Trenutno na sajtu: 500 |
Podeli:
07.12.2016 | 0 коментар(а)
Пријепоље - Најбоља, најукуснија сита деценијама се спремала у Хисарџику, познатом воћарском крају и то од сочних и узрелих крушака званих беговаче
или јабука шареника и бедрика. И све је исто у припремању сите као некада, сем што су у млевењу и цеђењу, уместо дрвене ступе и пресе, руке одмениле хидраулика и струја.
Помало заборављеној посластици, најчешће на трпезама муслиманских породица, рок употребе је неограничен, а једе се на крају оброка, уз несољени кајмак или питу кромпирушу и палачинке, мада може да се разблажи у води као напитак.
„Тај процес спремања је био веома тежак тукла се јабука дрветом али се сада мало упростио. Сада се јабука меље и цеди у пресама што је много лакше“, каже произвођач сите из Пријепоља Рифат Хаџалић.
Сита је кувани сок од јабуке или крушке и без додавања конзерванса има неограничени рок. За 10 лтара сите потребно је око 300 килограма јабуке или крушке ,а процес кувања одвија се најмање 10 сати.
У етикетираној стакленој амбалази Рифат ситу продаје преко свог пољопривредног газдинства,а најчешћи купци су Пријепољци расути по свету којима овај производ буди сећање и носталгију..Најчешће се служи након оброка.
У конкуренцији 300 производа за које су рађене анализе на Пољопривредном факултету у Новом Саду ,сита из Пријепоља се по свом квалитету нашла на првом месту.
Глас западне Србије
Прилог емитован у Дневнику западне Србије
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika
Оставите коментар
Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.
Коментари посетилаца
(0)
Вест нема коментара. Будите први који ће коментарисати ову вест!