Обрадовић: Протести треба да пређу у нову фазу 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Обрадовић: Протести треба да пређу у нову фазу
Trenutno na sajtu: 340       |       Podeli:
22.01.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Лидер Двери Бошко Обрадовић доставио је медијима саопштење у коме је изјавио да сви треба

да наступају јединствено као и до сада, без обзира, како је рекао, на политичке разлике. Даље у саопштењу се наводи:

,,Вучићев режим нема одговор на наш јединствен наступ. Има времена за разлике кад дође слобода и врати се нормала.

Прва фаза свенародних опозиционих протеста који су почели због покушаја убиства Борка Стефановића у Крушевцу завршена је - обележавањем годишњице убиства Оливера Ивановића. Позивом организатора протеста да опозиција предложи политички план за даље и то како би требало да изгледа Србија после Вучићевог пада – започела је нова, друга фаза ове заједничке борбе свих нас који смо против актуелне власти. Зато сви са правом постављају питање: шта даље?

Моје мишљење је да је сада прави тренутак за договор. Нама је сада потребан прави унутрашњи дијалог у Србији, у коме бисмо - уз поштовање наших различитости и нову политичку културу која подразумева нормалну комуникацију и кад се не слажемо о свему – дошли до нове политичке платформе иза које бисмо сви стали. Кад кажем сви – мислим на све политичке опције праве опозиције, синдикате, удружења грађана, јавне личности, студенте, грађане... Све нас који већ осам недеља шетамо заједно, сада већ у 20 градова Србије. Плус све који се већ дуго самостално боре против ове власти: пензионере, малинаре, просветаре, опљачкане банкарске клијенте, пострадале од криминала јавних извршитеља, ратне ветеране, борце против изградње мини-хидроелектрана које уништавају наше реке и екосистем, Војни и Полицијски синдикат... Сви треба да будемо у једном опозиционом фронту, а свако нека га зове како му одговара: грађански, народни, социјални или патриотски фронт”, каже се у саопштењу.

Обрадовић наводи да успех протеста не проистиче из тога што их према његовим речима, организују студенти нити што их подржава Савез за Србију и друге политичке опције из опозиције, као ни то како је рекао што их позивају или говоре бројне јавне личности.

,,Тајна успеха је у јединству и што смо сви заједничким снагама залегли да ови протести успеју – без обзира на наше идеолошке и политичке разлике. Сви смо дошли до истог закључка: ова власт није нормална и свеукупно стање у држави је ненормално. Једино решење је да прво скинемо ову власт, а онда вратимо ствари у нормалу.

Мислим да ћемо се лако сложити око следећег:

1. Нема одступања и протесте треба наставити до пада Вучићеве власти, што је услов свих услова за повратак нормалности у Србију.

2. Нема избора док нема услова за фер и поштене изборе.

3. Није довољно само да смо против Вучића, већ морамо сада, унапред, да знамо како ће изгледати Србија после Вучића, како нам се овакве ствари не би понављале, како не бисмо морали поново да шетамо за неколико месеци или година.

4. Медији и избори треба да буду слободни, власт одговорна и смењива, а државна институције и закони изнад појединаца који морају да одговарају чим прекрше закон.

То је онда то: потребан нам је консензус око ових елементарних поставки. А за даље је потребан дијалог и договор. Савез за Србију је у својој програмској платформи у 30 тачака ставио комплетну визију како треба да изгледа једна нормална земља: лустрација, Закон о пореклу имовине свих носилаца јавних функција од 1990, решавање нагомиланих проблема са јавним извршитељима, банкарским дужницима, домаћом привредом и пољопривредом, очување територијалног интегритета и суверенитета, породична политика, враћање отетих пензија...

Лично сматрам да је за будући договор кључна идеја Савеза за Србију о прелазној Влади стручњака на челу са нестраначким премијером у којој неће седети нико од лидера опозиције, а која ће бити орочена на годину дана. Задатак прелазне Владе би био да ресетује систем, врати Србију у нормалу и уведе ред, затим да донесе системске законе око којих се договоримо, ослободи медије и омогући прве фер и поштене изборе после Вучићевог пада са власти.

Ово је поштена понуда и знак добре намере да се као политичари не залажемо искључиво за лични долазак на власт, не чак и само за промену власти већ за промену система. Иако никада нисам био члан ниједне странке пре Двери, нити сам био на власти – пристајем! Да би до тога дошло сви треба да ставимо свој потпис на тај договор о будућој Србији после смене актуелне власти, да сви заједнички кажемо НЕ лажним изборима, да још масовније изађемо на улице у све већем броју градова у Србији и не одустајемо док се не изборимо за политичке промене.

Друга фаза је почела, сви смо на потезу. Савез за Србију је већ прихватио одговорност и позитивно одговорио на позив организатора протеста да опозиција изнесе свој план, нудећи програмску платформу у 30 тачака и истичући да је спреман да позове све друге актере на разговор и договор. То је прави и једини пут којим треба даље да идемо, и то што пре. Ако не верујете у то – запитајте се зашто владајаћи режим по први пут за ових седам година прави толико грешака, не зна шта да ради, делује дефанзивно и плаши се нашег следећег потеза зато што није под њиховом контролом?”, каже се у саопштењу за јавност.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.385.002 посета
Тренутно на сајту: 341 посетилац(a)