Обраћање Вучића на седници Главног одбора СНС 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Обраћање Вучића на седници Главног одбора СНС
Trenutno na sajtu: 410       |       Podeli:
24.09.2018 | 0 коментар(а)



Седница Главног одбора СНС почела је данас у Сава центру, а уводно излагање имао је председник странке и Србије Александар Вучић.

„За само месец дана је десет година од када смо формирали странку. Формирали у тренутку када је нашој земљи било потребно решавање бројних горућих питања, када је земља била пред потпуним колапсом, економским и финансијским банкротом, политичком пропашћу. После четири године успели смо и после победе председника Томислава Николића и формирања коалиционе владе са СПС-ом, да ствари у земљи стабилизујемо и тешким, великим реформама покрећемо ствари у Србији“, рекао је Вучић, па истакао да је мало њих веровало и имало поверења у те мере, а ако и многи чланови странке, који су, како је рекао, мислили да "издржимо годину, две, три на власти, да неком појединачно буде боље".

„Али срећом већина је била сигурна да можемо да урадимо велике ставри. Наши снови су били велики, иако се ретко остварују, ми смо почели да их остварујемо. СНС је на изборима 2014. добила огромну подршку грађана на изборима и кренула је Србија у велике значајне економске реформе“ нагласио је Вучић.

Он је указао да су за пар месеци спроведени пензијска реформа, реформа радног законодавства, најтеже реформе уз протесте на улицама.

Истовремено је навео да председник Русије Владимир Путин има велике проблеме са пензијском реформом. Подсетио је да је пошло за руком да се српски буџет консолидује и буде увек у плусу од 2015, и спречи да се врати стање од 2008. до 2012: "Успели смо да преокренемо ситуацију у буџету и трећу годину заредом имамо суфицит. Проблем имамо са појединим локалним самоуправама које недовољно озбиљно схватају моје и речи добрих људи из странке који су упозоравали да расходе смањују и приходе увећавају, а не обртнуто". Вучић је рекао да је драстично смањења незапосленост и да су по први пут у градовима Србије доведене нове фабрике. Као пример је навео Нови Сад, који 40 година није имао ниједну нову фабрику, а сада има чак и научно-истраживацкци центар Континентала. Указао је да је у Ниш довео шест нових фабрика.

„Сваког од тих инвеститора смо ми довели. То је наш велики успех. Довели смо фабрике у Владичин Хан, Лебане, Крупањ, где фабрика није било. У Чачак смо довели "Форверк", а у том граду од 90-тих није било озбиљних инвестиција, у Крушевац смо довели "Кромберт Шуберт". У много градова смо нешто урадили, али у многима нисмо. Остао је значајан посао за нас. Верујем да ћемо успети да то направимо и да све наше снове о реиндустријализацији остваримо. Да доказемо да се рад исплати више од пуког критизерства и нерада“, подвукао је он.

Вучић је казао да је СНС у том периоду показао да може да се избори са највећим проблемима.

"А имали смо савезника у грађанима и пензионерима који су најтежи терет поднели, а нису кукали, нити се жалили. Данас је време да се пензионерима врати све оно што јесу зарадили. Морају да знају да нисмо могли да исплатимо пензије јер није било у буџету. Да смо имали 58 одсто пензија из буџета, а данас 31 одсто. Неупоредиво је већи број запослених па можемо из пореза и доприноса да исплаћујемо пензије. Морали смо да оздравимо нашу економију и пензионери су нам веровали“, рекао је председник.

Вучић је пренео да је у Кини, Клаус Шваб, шеф Светског економског форума, рекао, пред 12 највећих кинеских компанија, од којих је већина међу првих 500 света, како је Србија пре четири година била сиромашна земља, а данас је нада не само за Западни Балкан, већ читаву Југоисточну Европу.

„Хвалио је и мене, али није то само захваљујући мени, већ вама, а пре свега народу који је веровао у наше реформе чак и више од наших функционера, који су били сигурни да рад побеђује нерад, да је тежак рад бољи од лаких обећања и да можемо њиме да достигнемо циљеве. Данас смо једна од земаља са највећим растом у Европи и то мора да се настави“, навео је Вучић и истакао да је за такво стање било важно поправити имиџ Србије, што је успело тиме "што смо истицали да смо независна, суверена и слободна земља, што смо направили најбоље контакте са свим странама света". Истовремено, како је подсетио, нисмо окренули леђа руским пријатељима.

„Руководили смо се интересима Србије када смо такве одлуке доносили“, рекао је он.

Вучић је упитао и када је председник Кине био у Србији или премијер Кине, пре доласка на власт СНС.

„Нико не може да се сети јер није био 40 и 50 година“, истакао је Вучић.

Ипак, Вучић је предложио да се следеће године, пред изборе 2020. одржи ванредна скупштина СНС и да се изабере ново руководство замоливши да се припреме сви акти и да та скупштина буде или у мају или у септембру наредне године. Рекао је рекао да ће да замоли Председништво да припреми акте да се ванредна Скупштина одржи пре парламентарних избора, 2020. године, ако Главни одбор не одлучи другачије. Очекује, каже, да се на тој Скупштини изабере ново руководство странке, које ће са новом енергијом, новом снагом, са људима који неће размишљати о себи, вец о томе шта ће оставити иза себе, радити на спвођењу политике која се темељи на неколико оснопвних принципа.

„А, ти принципи су: Србија је најважнија, здрава економија, заштита националних интереса, да кажемо ’извините’ кад погрешимо, али да се не извињавамо свуда по планети и, коначно, да заштитимо и очувамо националне интересе, а да будемо довољно памети да за народ извучемо највише, а да га не уводимо у ратове, већ да сачувамо мир и стабилност", изјавио је председник.

Поводом стабилности у региону, Вучић је поручио да има "бојазан због свега што се надвија над овим делом Европе": "Србе многи сматрају реметилачким фактором": "И кад певају усташке песме, Вучић је крив. Ваљда би требало да заборавимо Јасеновац. Јасеновац је био, онако... Скупили се људи у фабрику...Такву Србију би многи хтели, Србију у којој кажу: ’Да, ми смо за све криви’. Никада нећу стављати жиг на чело српског народа да бих се некоме у иностранству допао. То је мој посао био и биће до краја мандата".

Вучић је рекао и да постоји велика бојазан због, како је навео, жестоко супротстављених интереса великих сила и зато сто нико не може да предвиди шта ће се догодити за 10, 15, 20 дана: "Ми смо осигуравали мир и стабилност, ћутањем и не реаговањем како не би угрозили Србе који живе у Републици Српској, Црног Гори и Хрватској. Трудили смо се да им помогнемо на сваки начин. Никада нико није толико помагао нашем народу у овим земљама. Ми желимо да чувамо мир, а нашем народу, увек и свуда помогнемо". Многи, каже, у региону мисле да је Србија подобна да постане нечији пријатељ само онда када је слаба и понижена и политички и економски.

„То је тако, јер многи мисле да је Србија реметилачки фактор у региону, јер многи мисле да је Србија подесна да буде нечији пријатељ у региону само кад је понижена, слаба, кад могу да је урушавају, кад себе гази и себе унижава и сваког дана се извињава и за нешто што је учинила и кад то није“, навео је.

Данас је, међутим, каже, најбоља и у свему испред других у региону, најбоља је по питању раста, јавног дуга, стања у буџету...

„У свему ћемо бити најбољи. Да ли то сви желе, нисам сигуран. Они нас оптужују за све своје недаће. Њих не интересује ништа, ни Дејтон, ни било који међународно правни акт. То говори само какав је однос и ми на то ћутимо. Такву Србију би многи хтели. Србију која ће да каже да, сви смо криви. Тамо где нисмо криви, ја никада нећу то да прихватим. Штитићу интересе српског народа и грађана Србије, то је мој посао и биће до краја мог мандата“, рекао је Вучић.

По питању Косова и Метохије, он је поручио да су пет година покушавали да врате тему на преговарачки сто.

„То је било завршено, Косово је независно, тамо Србија не станује, то је била порука“, казао је Вучић, па додао да ће се борити још јаче за српски народ на Косову и Метохији, да ти људи живе богатије, имају више права, да буду безбеднији.

Зашто се ћутало на претње упућене премијерки Ани Брнабић?

Председник Србије осврнуо се и на, како је навео, претње упућене премијерки Ани Брнабић, па напоменуо: "Србија није земља силоватеља, нећемо вам то дозволити".

„Не интересује ме што ћути РТС, професори, али ме интересује што сте ви ћутали, треба да постане нормално у Србији да се позива на силовање“, запитао се он у обраћању функционерима своје странке, па поручио.

„Замислите да је то неко рекао вашој мајци, ћерки... Али пошто је Ана, хајде да ћутимо“, огорчено је рекао Вучић.

Такође, Вучић је скренуо пажњу и на особе које су напустиле земљу, па је поводом тога саопштио да се нада да ће деци која су отишла јер нису имала хлеба да једу да омогуће да се врате у Србију.

Пред крај обраћања, председник Србије је рекао да се светске силе мешају у изборе у Републици Српској и да за то има фрапантне доказе, па додао да ће их показати након избора.

Након Вучићевог уводног обраћања остатак седнице је затворен за јавност.

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.387.562 посета
Тренутно на сајту: 411 посетилац(a)